Dromen van een nieuw begin – Familiegeheimen en nieuwe kansen onder de pen van Corina Bomann

shanastocki 23 september 2025
Titel: Dromen van een nieuw begin
Oorspronkelijke titel: Rosenhag/Women’s House
Auteur: Corina Bomann
Uitgeverij: Boekerij
Serie: deel 1 van de serie Rozenhaag
Publicatiedatum: 16/07/2025
ISBN:978 90 492 0621 5 (boek)
Aantal bladzijden: 478
Vertaling uit het Duits door Iris van der Blom

Zweden, 1910. In het stadje Karlskrona probeert Marlene haar leven weer op te bouwen. Haar man werd verantwoordelijk gehouden voor een schipbreuk en liet daarbij het leven. Sindsdien leeft ze in armoede en wordt ze door de gemeenschap gemeden.
Op een dag ziet ze hoe Liv Boregard, een vrouw uit de hogere kringen, met haar paard ten val komt. Marlene schiet haar te hulp. Dat moment verandert hun levens voorgoed. Tussen rijk en arm groeit een onverwachte vriendschap.
Enkele maanden later krijgt Liv bericht dat haar vader, Claude von Wik, is overleden. Hij heeft haar nooit erkend of aan zijn familie voorgesteld, en daarom verwachtte niemand dat zij iets van hem zou erven. Toch blijkt zijn testament op het laatste moment te zijn aangepast. Tot haar verbazing laat hij haar een oud jachtopzienershuisje na, diep verscholen in de bossen en overwoekerd door rozenstruiken. Voor Liv voelt het eerder meer als een vernedering dan als een geschenk, maar het vervallen huisje zal al snel een belangrijke rol spelen in haar toekomst.
“Dromen van een nieuw begin” is het eerste deel van de tweedelige Rosenhaag-serie van Corina Bomann. Ik kijk als trouwe Bomann-lezer nu al reikhalzend uit naar “Verlangen naar vrijheid”, het tweede en afsluitende deel van deze prachtige serie. Het boek werd uit het Duits vertaald door Iris van der Blom en verscheen bij Boekerij. Dankzij Boekerij mocht ik dit mooie verhaal lezen in ruil voor mijn eerlijke mening.

De cover van “Dromen van een nieuw begin” past prachtig bij het verhaal. Je ziet het huisje dat Liv erft, verscholen in de natuur en omringd door rozenstruiken die opnieuw tot bloei moeten komen. Het beeld ademt tegelijk verval en hoop, precies de sfeer die door het hele boek heen aanwezig is.
De titel is eenvoudig maar krachtig. “Dromen van een nieuw begin” verwijst niet alleen naar de persoonlijke zoektocht van Marlene en Liv, maar ook naar het idee van hoop, tweede kansen en het bouwen aan een nieuwe toekomst. Het sluit perfect aan bij dit eerste deel van de Rosenhaag-serie, dat de lezer belooft mee te nemen in een groots familieverhaal.

Corina Bomann is een van de bekendste Duitse bestsellerauteurs. Ze brak internationaal door met romans als “De vrouwen van de Leeuwenhof” en “De kleuren van schoonheid”, waarin ze bewees dat ze groots opgezette familiesaga’s met oog voor detail kan schrijven. Haar verhalen combineren meeslepende geschiedenissen met thema’s als liefde, verlies, vriendschap en de kracht om opnieuw te beginnen. Ik heb al vaker boeken van haar gelezen en telkens weet ze mij te raken met haar warme en toegankelijke stijl. Ook met “Dromen van een nieuw begin”, het eerste deel van de Rosenhaag-serie, laat ze zien waarom zoveel lezers wereldwijd door haar verhalen gegrepen worden.

Marlene en Liv zetten alles op alles om het vervallen jachtopzienershuisje en de verwilderde rozentuin nieuw leven in te blazen. Hun droom is een opvang voor vrouwen die nergens anders terechtkunnen, vooral voor wie wil ontsnappen aan een huwelijk vol geweld of onderdrukking. In die tijd hadden gehuwde vrouwen immers nauwelijks rechten en waren ze volledig afhankelijk van hun echtgenoot.
De weg naar die droom is zwaar. De gemeenschap bekijkt hun plannen met wantrouwen en ook binnen de familie is er tegenstand. Toch groeit er tussen Marlene en Liv een hechte band die hen de moed geeft om door te zetten. Hun vriendschap is het kloppende hart van hun strijd, al brengt die strijd ook spanningen met zich mee.
In de lampenfabriek waar Marlene werkt, leert ze Sigrun kennen. Sigrun leeft onder het juk van een alcoholistische man die haar stelselmatig mishandelt. Wanneer Marlene zich met haar lot begint te bemoeien, komt ze zelf in gevaar. Toch laat ze Sigrun niet vallen, ook al keert die telkens weer terug naar haar man, gedreven door angst en afhankelijkheid. Het toont hoe hoog de nood is aan een veilige plek zoals de opvang die zij en Liv willen oprichten.
Te midden van dit alles verschijnt Oskar, een man die zich voordoet als journalist maar duidelijk meer verbergt dan hij laat merken. Zijn komst lijkt toevallig, maar al snel groeit er tussen hem en Marlene meer dan enkel vertrouwen. Toch blijft de vraag of
hij wel helemaal eerlijk is over zijn bedoelingen, en of zijn aanwezigheid hun plannen uiteindelijk helpt of juist in gevaar brengt.

De personages in “Dromen van een nieuw begin” zijn levensecht en passen perfect in hun tijd. Marlene raakte me door haar kracht en vastberadenheid, ondanks de armoede en het stigma dat ze met zich meedraagt. Ze heeft veel te verduren gehad, maar blijft geloven in een betere toekomst, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Liv komt uit een totaal andere wereld, maar haar ongelukkige huwelijk en haar zoektocht naar vrijheid maken haar minstens even herkenbaar. Samen vormen deze vrouwen een mooi contrast, en juist daardoor groeit hun vriendschap zo overtuigend.
Sigrun bleef me ook bij. Haar situatie is aangrijpend en confronterend, en laat zien hoe moeilijk het voor vrouwen was om los te komen uit een gewelddadig huwelijk. Het feit dat ze ondanks alles toch steun vindt bij Marlene, geeft dit stuk van het verhaal een bijzondere kracht.
En dan is er Oskar. Hij brengt niet alleen spanning mee door de geheimen die hij lijkt te verbergen, maar ook een vleugje romantiek. De band die zich langzaam tussen hem en Marlene ontwikkelt, geeft het verhaal een extra laag.

“Dromen van een nieuw begin” draait om meer dan enkel een historisch verhaal. Vriendschap staat centraal, vooral hoe twee vrouwen uit totaal verschillende werelden elkaar weten te vinden en elkaar sterker maken. Daarnaast voel je in elke bladzijde de strijd voor vrijheid: zowel de vrijheid van Liv om los te komen van haar ongelukkige huwelijk, als die van Marlene die eindelijk een nieuw leven wil opbouwen na alle tegenslagen.
Ook huiselijk geweld komt sterk naar voren in het verhaal van Sigrun. Het maakt pijnlijk duidelijk hoe machteloos vrouwen toen stonden, en hoe vaak ze terugvielen in destructieve relaties omdat er nauwelijks uitwegen waren.
Liefde speelt uiteraard ook een rol, maar altijd met de nodige hobbels en onzekerheden. De ontluikende gevoelens tussen Marlene en Oskar zijn teder, maar worden bemoeilijkt door geheimen en de vraag of ze hem wel kan vertrouwen.
Ten slotte is er het thema van hoop en tweede kansen. Het huisje in de bossen en de rozen die langzaam weer tot bloei komen, symboliseren dat er altijd een mogelijkheid is om opnieuw te beginnen, hoe zwaar de last van het verleden ook is.

Corina Bomann staat bekend om haar toegankelijke en meeslepende schrijfstijl, en ook in “Dromen van een nieuw begin” stelt ze niet teleur. Ze schrijft vlot en beeldend, waardoor je het gevoel hebt echt samen met de personages door de straten van Karlskrona te lopen of het vervallen huisje binnen te stappen.
Wat het lezen extra aangenaam maakt, zijn de korte hoofdstukken die telkens vanuit een ander personage worden verteld. Hierdoor blijf je dicht bij hun emoties en gedachten, en voelt het alsof je hun levens van dichtbij volgt. Bomann weet drama, romantiek en spanning subtiel te verweven, zonder dat het te zwaar wordt.
Ze zet vooral de sfeer van het begin van de twintigste eeuw sterk neer: de sociale ongelijkheid, de beperkte rechten van vrouwen, maar ook de hoop op verandering. Het is die combinatie van historische details met menselijke verhalen die haar boeken zo geliefd maakt.

“Dromen van een nieuw begin” is een meeslepende historische roman waarin thema’s als vriendschap, moed en het streven naar vrijheid centraal staan. Bomann schetst met veel gevoel de strijd van vrouwen die in een tijdperk vol beperkingen hun eigen weg proberen te vinden.
De band tussen Marlene en Liv vormt het warme hart van het verhaal. Hun kracht, ondanks alle tegenslagen, maakt dat je als lezer met hen meeleeft en blijft hopen dat hun droom werkelijkheid wordt. Ook de spanningen rond Oskar en de aangrijpende situatie van Sigrun zorgen voor een extra laag die het verhaal nog meeslepender maakt.
Voor mij is dit een uitstekend eerste deel van de Rosenhaag-serie. Het verhaal is aangrijpend en hoopvol tegelijk, en laat je nieuwsgierig achter naar hoe het verder zal gaan in Verlangen naar vrijheid. Als trouwe Bomann-lezer kijk ik daar reikhalzend naar uit.

Meer recensies van shanastocki

In Omerta duikt de Oostendse priester Gilles Perrier in het 'verdwenen' dossier over de Brugse priester Lodewijk Van Haeke en ontdekt dat hij veel meer was dan een guitige kapelaan.

De Franse antropologe Valerie Moret vertrekt naar Benin om zich te verdiepen in de voodoocultuur en raakt in de ban van een professor. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een meeslepend verhaal voor tieners over de zoektocht naar wie je echt bent en naar wie je vriend is onderweg. 'Spannend. Grappig. Ontroerend.' – Proeflezers over Keerpunt