Stille woede: Niet alles wordt uitgezonden

shanastocki 28 juli 2025

Titel: Stille woede
Oorspronkelijke titel : Tyst vrede
Auteur: Ida Axelsson & Åsa Bonelli
Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein
Serie: Billie Karlsson, deel 1
Publicatiedatum: 19/03/2025
ISBN: 978 90 261 7327 1 (boek)
Aantal bladzijden: 335
Vertaling: Neeltje Wiersma

Podcastmaker en onderzoeksjournalist Billie Karlsson twijfelt of ze nog voldoende materiaal heeft voor een nieuw seizoen van haar populaire true-crime podcast De waarheid. Wanneer ze zich klaarmaakt voor een live tv-interview, voelt ze aan dat haar onorthodoxe methoden onder vuur zullen komen te liggen. Net op dat moment bereikt haar een alarmerend bericht: in het afgelegen dorp Svedby is het lichaam van een jonge vrouw gevonden in een oude schuur.
Niet alles wordt uitgezonden. Niet alle verhalen komen aan het licht. Maar Billie besluit dat deze wél verteld moet worden. Wat begint als een nieuwe podcastaflevering, groeit uit tot een huiveringwekkend onderzoek naar wat er onder het oppervlak van een gesloten gemeenschap broeit.

De titel Stille woede vangt op subtiele wijze de sfeer van het boek. Er broeit iets onder de oppervlakte, zowel in het dorp als in de mensen die Billie ontmoet. De woede is niet luid, maar wel dreigend en voelbaar. Het is een passende benaming voor een verhaal waarin spanningen sluimeren tot ze uiteindelijk niet langer genegeerd kunnen worden.
De cover is sober en sfeervol, met een beeld van een eenzame bosweg die het isolement van Svedby en de dreiging in de omgeving mooi samenvat.
Het beeld roept vragen op en schept meteen een beklemmende toon, zonder al te veel prijs te geven.
Stille woede werd uit het Zweeds vertaald door Neeltje Wiersma en verscheen bij Uitgeverij De Fontein.
Dank aan VBK België voor het recensie-exemplaar.

Ida Axelsson en Åsa Bonelli vormen een Zweeds schrijversduo dat met Stille woede hun eerste gezamenlijke thriller uitbrengt. Axelsson komt uit de journalistiek, Bonelli schreef eerder romans en feelgoodverhalen.
Wat hun samenwerking onderscheidt, is de keuze voor een originele invalshoek. Geen klassieke inspecteur of onderzoeksjournalist in de hoofdrol, maar een vasthoudende true-crime podcaster die misdaadzaken op onorthodoxe wijze benadert. Dit zorgt voor een frisse, eigentijdse dynamiek waarin journalistiek en moraal regelmatig botsen.
Samen brengen ze een intrigerend hoofdpersonage tot leven en zetten ze met dit debuut een veelbelovende toon voor wat hopelijk een sterke reeks wordt.

Wanneer een jonge vrouw dood wordt aangetroffen in een verlaten schuur in het dorp Svedby, ruikt podcastmaker en onderzoeksjournalist Billie Karlsson een nieuw verhaal. Ze laat haar geplande tv-optreden achter zich en trekt de bossen van Värmland in, waar ze zich vastbijt in de zaak voor haar true-crime podcast De waarheid.
Svedby blijkt een gesloten gemeenschap, waar achter elke glimlach en elk stilzwijgen een andere waarheid schuilgaat. Billie wordt niet met open armen ontvangen, maar laat zich niet afschrikken. Terwijl ze de puzzelstukjes bij elkaar probeert te leggen, stuit ze op extremistische denkbeelden, xenofobe sentimenten en een diepgewortelde zwijgcultuur.
Gaandeweg raakt Billie dieper verstrikt in het web van geheimen dan ze had voorzien. De dreiging sluimert overal, en haar zoektocht naar antwoorden wordt steeds persoonlijker. Wie kan ze vertrouwen? En hoever is ze bereid te gaan om de waarheid te achterhalen?

Stille woede wordt verteld vanuit drie gezichtspunten, die elkaar afwisselen en het verhaal verschillende lagen geven. We volgen Billie Karlsson, een scherpe en vasthoudende podcastmaker, Henrik Holm, de plaatselijke politieman met zijn eigen demonen, en Johan Apelgren, een man met extreme denkbeelden die stilaan een duistere rol in het verhaal krijgt.
Deze wisselende perspectieven zorgen niet alleen voor tempo en spanning, maar maken ook dat je als lezer een breed, soms confronterend beeld krijgt van wat er werkelijk speelt in het dorp. Vooral de hoofdstukken vanuit Johan zijn beklemmend, juist omdat zijn radicale ideeën zo schrijnend actueel aanvoelen.

Hoewel Stille woede in de kern een misdaadverhaal is, overstijgt het de klassieke thrillerformule. De auteurs verwerken op indringende wijze actuele thema’s als rechts-extremisme, vreemdelingenhaat, pesten, polarisatie en sociale uitsluiting. Vooral via het perspectief van Johan, de rechtse extremist, wordt de lezer geconfronteerd met verontrustend herkenbare denkbeelden.
De moord op het jonge slachtoffer vormt de aanleiding, maar het onderzoek zelf komt niet altijd op de voorgrond. In plaats daarvan leggen de auteurs de nadruk op de maatschappelijke context waarin deze misdaad zich afspeelt. Het verhaal toont hoe haat en extremisme kunnen broeien in kleine gemeenschappen, en hoe gevaarlijk zwijgen of wegkijken kan zijn. Deze thematiek geeft het boek extra gelaagdheid en zet aan tot nadenken.

De schrijfstijl is toegankelijk en vlot, met korte hoofdstukken die het lezen aangenaam maken. Toch komt het verhaal traag op gang. Wie een klassieke thriller verwacht met adembenemende actie vanaf pagina één, zal wat geduld moeten hebben. Stille woede bouwt de spanning langzaam op, waarbij de focus eerst ligt op sfeer, setting en karakterontwikkeling. Pas wanneer de link met de extremist duidelijker wordt, grijpt het verhaal steviger vast en neemt de spanning toe. Vanaf dan leest het als een trein en komen de thema’s scherp binnen.

Het is geen boek waarbij je nagels afgebeten worden van spanning, maar eerder een verhaal dat je langzaam meesleept en blijft nazinderen. De maatschappelijke thema’s, het wisselende perspectief en de subtiele opbouw zorgen voor een beklemmende sfeer die blijft nazinderen. Vooral het perspectief van de extremist is confronterend en geeft het verhaal een rauw randje van maatschappelijke betrokkenheid.
Hoewel de spanningsboog wat traag op gang komt, wist het boek me uiteindelijk zeker te grijpen. De combinatie van journalistiek, morele dilemma’s en sluimerende dreiging maakt van Stille woede een intrigerend eerste deel. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar het vervolg, Duister geheim, dat op 7 oktober verschijnt. Voor mij is dit een welverdiende 4-sterren thriller.

Meer recensies van shanastocki