De onverschilligen

Sharonleest 30 juni 2025
***,5
Namens Uitgeverij Hartklopper mocht ik deelnemen aan de blogtour van ‘De Onverschilligen’
– geschreven door Gert Erauw – waarvoor nogmaals bedankt.

De Onverschilligen is het eerste boek wat ik van Gert Erauw heb gelezen. Ik had dus van te
voren geen idee wat ik qua schrijfstijl kon verwachten. Wel maakte de mysterieuze cover en
intrigerende flaptekst dat ik erg benieuwd was naar dit verhaal.

Vanaf het eerste moment was het voor mij vrij duidelijk dat het verhaal is geschreven door
een Vlaamse auteur. Het was op sommige momenten wel even wennen qua zinsopbouwen
en de woorden die hierin gebruikt werden. Hierin was het wel erg prettig dat Gert het verhaal
levendig en gedetailleerd heeft neergezet, zodat het geheel ook te volgen was. Door de
levendige en gedetailleerde schrijfstijl wist Gert mij op sommige momenten echt het gevoel
te geven dat ik zelf in de kamer opgesloten zat.

Het verhaal draait om een vijftal personages welke samen opgesloten zitten in een kamer.
Ieder personage vond ik erg uniek en was op zijn of haar eigen manier een goede
toevoeging aan het geheel. Gert weet ieder personage sterk neer te zetten. Hij geeft
voldoende ruimte om de achtergrond van ieder personage goed in beeld te brengen.

Qua verhaallijn vond ik het gemiddeld genomen ook een goed boek. Het verhaal is redelijk
duidelijk verdeeld in een begin, midden en eindstuk. Persoonlijk was het middenstuk toch wel
mijn favoriet. Hierin leer je de personages stuk voor stuk kennen, en krijg je ook een steeds
beter beeld waarom de vijf personages samen opgesloten zitten. Ook zie je de tijd letterlijk
wegtikken, waardoor de spanning ook weer naar een wat hoger niveau getild werd.

De ontknoping was helaas niet helemaal mijn ding. Ik ervaarde het als niet altijd even logisch
en vond ik het soms wat moeilijker te volgen. Uiteindelijk was het geheel voor mij wel
duidelijk, maar had het in mijn ogen wat logischer en wellicht minder chaotisch gekund.

Mijn conclusie is dat ik me zeker vermaakt heb met De Onverschilligen. Ik ben zeker te
spreken over de schrijfstijl van Gert. Helaas was de verhaallijn en dan vooral het einde niet
helemaal voor mij weggelegd, maar gelukkig had dit verhaal een enorm sterk middenstuk
wat voor mij veel goed wist te maken!

Meer recensies van Sharonleest