Je waant je echt in een volkstuin

Sharonleest Sharonleest
16 mrt 2025

Vlinders en Violen is het tweede deel uit de Op de volkstuin duologie van Daniëlle van Helden.
In dit deel leer je Tess beter kennen. Dertien jaar geleden keerde Tess volkstuin De Groene Meander de rug toe, er van verzekerd dat ze nooit meer terug zou keren. Maar doordat haar vader ziek wordt móét ze wel terug om zijn tuin weer op orde te brengen. Met frisse tegenzin trekt ze haar tuinpak aan en gaat ze aan de slag. Maar zodra ze terugkeert in het tuinhuis, keert ook het verleden terug…

Voordat je wil beginnen aan Vlinders en Violen, vraag jezelf dan van te voren af of dat je genoeg leestijd hebt. Dit verhaal pakt je namelijk vanaf moment één vast en laat je ook niet meer los.

Ik heb het eerste deel uit deze duologie – Rozengeur en regenwater – al mogen lezen, dus ik was al een beetje bekend met de schrijfstijl van Danielle. Daarom was ik ook direct erg enthousiast toen ik werd benaderd door Luitingh Sijthoff of dat ik dit verhaal ook wilde lezen en recenseren.

Danielle weet met haar schrijfstijl een fijn en gebalanceerd verhaal neer te zetten. In dit verhaal komen wat heftigere onderwerpen naar voren zoals rouwverwerking. Dit heeft Danielle op een respectvolle manier in het verhaal verwerkt. Ook weet ze dit onderwerp voldoende af te wisselen met luchtige onderwerpen zoals humor en liefde.
Ook heeft Danielle een erg realistische en pakkende schrijfstijl, waardoor de diverse emoties ook echt voelbaar waren.

Het hoofdpersonage Tess vond ik een realistisch en boeiend personage. Vanaf het begin was het al duidelijk dat Tess in haar verleden iets heftigs meegemaakt heeft. Gaandeweg het verhaal wordt het steeds een beetje duidelijker wat ze heeft meegemaakt. Het personage van Tess is neergezet in het ik-perspectief. Hierdoor voelde Tess voor mij aan als een toegankelijk en realistisch personage. Ook vond ik het prettig om te lezen welke ontwikkelingen haar personage ondergaat.

Ook komen er weer een paar bekende personages uit het eerste deel aan bod, zoals Sjaak. Er zijn wat problemen op de volkstuin, en daar heeft Sjaak natuurlijk weer een oplossing voor.

Ik kan niets anders zeggen dat dat ik weer onwijs heb genoten van dit verhaal.

Luitingh Sijthoff, bedankt voor het toesturen van een recensie-exemplaar.
Daniëlle, bedankt voor het schrijven van dit verhaal.

*Ik heb dit exemplaar gekregen in ruil voor een recensie. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Meer recensies van Sharonleest