Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wilde achtervolgingen en spannende scènes

Silvia van Elzelingen 03 november 2023
Oud-marinier Tom Brandt werkt in 2005 als fotograaf bij de MIVD wanneer zijn chef hem naar de voormalige Amerikaanse kernwapenopslag in Darp stuurt. De hele site is jaren eerder opgeruimd maar er is recent gegraven en nu wordt er verhoogde radioactiviteit gemeten. Wanneer Tom en zijn maat Huub Cabot een gruwelijke ontdekking doen snerpt er plotseling een sirene over het terrein. Een terreinauto van de marechaussee scheurt op ze af en ze worden meteen gesommeerd om hun werk te staken en zich niet meer met deze zaak te bemoeien. Dat is echter tegen dovemans oren gezegd. Met alle risico’s van dien gaan Tom en Huub toch op onderzoek uit. Met hulp van Anneke Spiering, een gepensioneerd humanistisch geestelijk verzorgster bij Defensie, lichten ze stukje bij beetje het deksel van een enorme doofpot op.

Frank van Zwol liep als dienstplichtig bergingsduiker sitewacht in Darp en deelde de onderdeelsbar met een ultrageheime kernwapeneenheid. ‘Speciale opdracht’ is het vierde deel in de serie met Tom Brandt en vertelt wat we nooit mochten weten over de Nederlandse kernwapentaken tijdens de Koude Oorlog.

‘Speciale opdracht’ is een thriller van Nederlandse bodem en wat voor een. De lezer wordt compleet van de stoel geblazen. Wat een actie, wat een spanning. Een apocalyptische aanslag dreigt en Tom Brandt start de race tegen de klok om deze aanslag te proberen te voorkomen. Vanaf het begin druipt de spanning van de bladzijden af. Frank van Zwol heeft een prettige schrijfstijl, niet al te lange hoofdstukken en pakkende teksten. Van Zwol weet je als geen ander een verhaal in te trekken. De personages zijn goed uitgezocht en worden levensecht neergezet. De spanning is continu aanwezig en loopt naar het eind steeds meer op. Het verhaal kent twee tijdspannes waarin moeiteloos heen en weer wordt gesprongen. Je waant je direct in de omgeving waarin het boek zich afspeelt door de duidelijke beschrijvingen. Hierdoor merk je meteen dat de auteur deze plaatsen op zijn duimpje kent, hij weet waar hij over schrijft. Wilde achtervolgingen en spannende scènes maken deze thriller tot een waar spektakel.

‘Speciale opdracht’ is goed zelfstandig te lezen. Heeft een constante spanning waardoor het boek moeilijk weg te leggen is. Voeg daar een goed uitgewerkt plot met een onverwacht einde aan toe en je hebt een actiethriller waar menigeen van zal smullen. Klasse!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Silvia van Elzelingen