Een nieuwe weg, een nieuwe ik

Stefanie Van der Loo 20 september 2025
‘Zilte zoen’ vertelt het verhaal van Lizzie oftewel Elizabeth Goodwin. Ze heeft alles wat een jonge vrouw zich kan wensen: rijkdom, status en een voorbestemde toekomst aan het roer van het familie-hotelimperium. Er is maar één probleem - het is niet het leven dat ze wil.

Wanneer de druk ondraaglijk wordt, vlucht ze naar Belfast met niets meer dan haar DJ-apparatuur en een wanhopige behoefte om zichzelf te vinden. Daar vindt ze, onder de naam Lizzie, werk als serveerster in een restaurant en begint ze naam te maken in de lokale muziekscène. Maar dan is er Xander Murray, de mysterieuze barman met de donkere ogen. Terwijl hun levens steeds meer verweven raken, ontdekken ze dat sommige frequenties perfect resoneren, zelfs wanneer alles hen uit elkaar zou moeten drijven.

Wanneer Lizzie's verleden haar inhaalt en haar een kans biedt waar ze altijd van heeft gedroomd, moet ze kiezen: terugkeren naar het leven dat voor haar werd uitgestippeld, of vechten voor een toekomst die ze zelf heeft gecreëerd - een toekomst waarin liefde het grootste risico is, maar ook de grootste beloning.
Zilte Zoen is een meeslepend verhaal over het vinden van je eigen stem, het durven liefhebben ondanks angst, en het creëren van een thuis op de meest onverwachte plekken.
----
Wat ben ik blij dat ik gereageerd heb op de oproep van Aysline om haar boek ‘Zilte zoen’ te recenseren. Dit boek wordt ook in het Engels uitgebracht onder ‘New Frequencies’ en beiden zijn vanaf morgen te verkrijgen. Ook heeft ze ‘Zomerstorm’ geschreven, wat een heerlijk tussendoortje is.

Aysline heeft een heel mooie, beeldende schrijfstijl. Ze weet je vanaf de eerste zin mee te slepen in het verhaal van Lizzie en je gaat me met haar op weg in haar struggles en liefdesperikelen. Heel mooie quotes ook die me bij zullen blijven, zoals:
‘Voor het eerst sinds mijn aankomst in Belfast, voel ik niet alleen dat ik van iets wegloop, maar misschien ook ergens naartoe.’ Of ‘Sommige mensen zijn als seizoenen in ons leven. Ze komen, veranderen ons, en dan maken ze plaats voor iets nieuws.’

Door omstandigheden kon ik het boek niet aan een stuk doorlezen, maar je pikt zo de draad weer op, wat ook één van de sterke punten is van dit verhaal: het blijft je bij. Er zit veel vervat in het verhaal: je eigen weg zoeken, ook al blijkt die anders te zijn dan je ouders hebben uitgestippeld, je eigen ik zoeken in een nog onbekende wereld. Heel mooi gebracht!

Absolute aanrader en ook al benieuwd naar haar nieuw boek ‘Echo’, die ik vooraf mag lezen.

Dankjewel Aysline McGrath voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!