Op zoek naar de eigen identiteit
En het boek 'De herinnerde soldaat' van Anjet Daanje is meerdere opzichten een bijzonder boek. En wat opvalt is de aparte schrijfstijl. Bijna elke alinea begint met 'en' en zinnen worden heel erg lang omdat situaties met 'en' aan elkaar worden gesmeed door de schrijfster en ik vond het niet storend, wel bijzonder, en ik kan me voorstellen dat anderen daar niet aan kunnen wennen en zich er wel aan gaan storen.
En heel bijzonder was het verhaal. Een soldaat, in de jaren van de Eerste Wereldoorlog, die, waarschijnlijk door een vorm van PTTS, geheugenverlies heeft geleden en zich niets meer herinnerd. En niet van de periode van vóór de oorlog en niet van de oorlog zelf. En van de oorlog heeft hij wel vreselijke nachtmerries. En dan vindt een vrouw hem die zich presenteert als zijn vrouw en terwijl hij bij haar woont en haar (foto)winkel als een fenix zeer succesvol laat herrijzen uit de as van de oorlog, komt langzaam een gedeelte van zijn geheugen terug en herinnert hij zich een vrouw aan de andere kant van de voormalige frontlinie. En zo is deze soldaat op zoek naar zijn eigen identiteit en die speurtocht in zijn psyche (en wat is nu waar en wat wil hij graag dat waar is?) wordt heel erg treffend beschreven in dit boek en dat heeft Anjet Daanje goed gedaan en daarom wat mij betreft 5 sterren.