Een adequate beschrijving van een bipolaire stoornis
De waarde van het boek 'Nu ik je zie' van Merlijn Kamerling zit vooral in de beschrijving van de bipolaire stoornis van zijn vader. Zijn bipolariteit wordt omschreven door de mensen waarmee Merlijn in gesprek gaat. Het totaalbeeld dat dit oplevert. Als ervaringsdeskundige kan ik bevestigen dat veel elementen adequaat worden beschreven. Zo ziet een bipolaire stoornis er in de praktijk uit. Het boek heeft geen hoog litterair niveau. Maar daar gaat het ook niet om. Ik heb de documentaire van Merlijn op tv gezien en dit boek is daar zeker een mooie aanvulling op (of andersom). Het is een zoektocht van Merlijn als zoon van Antonie. Het gaat er ook niet om dat Antonie Kamerling zijn vader is. Het gaat er om dat Merlijn na de dood van zijn vader afstand heeft genomen van zijn vader en nu pas, ruim 10 jaar later, in staat is om zijn vader te ontdekken. Met name de bipolaire stoornis en het feit dat zijn vader er zelf voor koos te sterven, heeft in de weg gestaan dat Merlijn eerder op zoek ging naar zijn vader. De bekendheid van zijn vader maakte die ontdekkingstocht eigenlijk heel gemakkelijk. Er is veel te vinden over zijn vader op internet. Meer dan ooit van mij gevonden zal worden. Des te opmerkelijker dat het nu pas gebeurt. Fijn dat Merlijn een beter beeld krijgt van zijn vader. Ik ben ontroerd door het boek omdat ik veel herken, maar ook zonder bipolaire stoornis zal dit boek je zeker ontroeren. Al was het maar omdat het om Antonie Kamerling gaat. Wie hem kent, kent de sympathie voor een bijzonder mens.