jeugdthriller Deepfake

Ton Jansen Ton Jansen
6 apr 2023

Boek 23 - als ik de tel niet kwijt ben - uit de novellereeks van uitgeverij Kluitman. Gisteren was er wederom een alarmerend bericht over de almaar afnemende leesvaardigheid bij de jeugd. Na twee - soms wat uitgesponnen verhalen - nu weer een novelle gelezen. Dat is het tegenovergestelde. Het verhaal heeft vaart, maar weinig diepgang. Het is van Max van Olden - die thrillers schreef voor volwassenen - zijn eerste boek voor jongeren. De leeftijd is ongeveer 13/14 jaar.
Ze zijn uitgebracht om die genoemde teloorgang te stoppen. Of dat lukt is nog maar de vraag, want een boek lezen voelt voor veel jongeren aan als een fikse griep.
Ik koop deze boeken voor onze school omdat dikke boeken ervaren worden als een zeer ernstige vorm van griep, haast dodelijk.

Het boek wijkt qua opzet, de proloog met cliché- inhoud , en kwaliteit nauwelijks af van de andere boeken uit de reeks.
Brenda komt niet opdagen op school en haar beste vriendin Liz (hoofdpersoon) snapt er niets van. Ze is verbijsterd als ze hoort dat Brenda in comateuze toestand in het ziekenhuis ligt.
Liz' broer Jurgen komt al snel in het verdachtenbankje en ook de ex van Brenda Kevin.
Het blijkt dat Kevin gokschulden heeft en Jurgen is ingeschakeld om middels een deepfake filmpje de rijke ouders van Brenda af te persen.
Liz besluit op onderzoek uit te gaan en uiteraard stuit ze op van alles en nog wat.

Het verhaal -een jeugdthriller - kent voldoende spanning en vergt nauwelijks leesinspanning. Het gaat allemaal snel en na ruim een uur kun je het boek dichtklappen.
Ik zal ook deze titel op de lijst zetten en hopelijk draagt dat bij aan een toenemende bereidheid een boek te lezen en de mobiele telefoon/iPad links te laten liggen.
We geven niet op. Zo kregen de kleinkinderen voor 5 december weer de nodige jeugdliteratuur in hun sinterklaaszak.
Gelukkig zijn er ook nog uitzonderingen: kinderen die graag lezen. Veelal zijn ze dan onder de twaalf jaar oud.

Zoals al gemeld: drie sterren voor deze hapklare en vlotgeschreven novelle.

Meer recensies van Ton Jansen