Alleraardigste novelle voor young adults
Zoals gisteren geschreven zou ik in navolging van 'Niets te verliezen' van Jennefer Mellink mij wagen aan het gelijktijdig verschenen boek van docent Nederlands en schrijfster van diverse jeugdthrillers (soms macaber)Juultje van den Nieuwenhof. Het betreft novellen van uitgeverij Kluitman, circa 100 pagina's en dus leesvoer om de jeugdige lezer eens van zijn/haar mobiel en social media af te halen. Dat is bij de meeste boeken uit de reeks voldoende gelukt. Dit boek behoort tot de betere boeken uit de reeks. De meeste boeken leverden drie sterren op als waardering, voor dit boek geef ik vier sterren.
Laat ik maar meteen schrijven dat mij iets opviel. Nadat ik het boek had gelezen - leestijd circa een uur - dacht ik onmiddellijk aan het boek van Natasza Tardio 'Moordvrienden'. Dat vind ik (niet stilistisch) een inhoudelijk bijzonder boek, ondanks de clichés daarin. Het is overigens niet het boek van Natasza Tario in de reeks novellen. Dat is het vervolg op 'Moordvrienden'.
Waarom deze link? Het gaat om de figuur van Tristan. Het boek wordt vanuit enkele personages beschreven. Tristan en Jasper, van rijke ouders, zijn in voortdurend conflict met Chav en zijn vriend Aman. Nou wil het toeval dat Tristan ook verkering heeft met de zus van Chav, Phoebe genaamd.
Als Chav spijt heeft van een daad, hij heeft een iPhone gestolen van een van de jongens, wil hij hem terugbrengen. Dat loopt gigantisch uit de klauw. Er valt zelfs een dode te betreuren.
Tristan heeft zich buiten de fatale vechtpartij gehouden, maar wordt door Jasper erbij betrokken.
Als Phoebe, de verkering is uit, en Aman met een opzienbarend filmpje verschijnen, krijgt het verhaal een totaal andere wending.
Een verhaal over schuld en onschuld en dat is exact de link naar het boek van Tardio. Ik vind dat een interessant gegeven.
Uiteraard is het een kortverhaal, waarin niet alles is uitgeschreven en uitgewerkt, maar het voldoet prima aan de opzet van de reeks: spannende verhalen. Hoog tempo, gelijk actie en de interesse is gewekt.
Vandaar dat dit deel voor mij bij de betere hoort. In totaliteit zijn er 15 boeken verschenen en vier staan er op stapel.
Lijkt mij een prima boek voor leerlingen van het middelbaar onderwijs. Vandaar dat het komende week ook in de boekenkast verdwijnt en hopelijk vaak van de leesplank in onze mediatheek komt.