Wraak is geen oplossing
Toen ik dit boek in handen kreeg heb ik eerst wat informatie opgezocht over de auteur. Na enkele boeken voor volwassenen is dit haar eerste boek voor jongeren: een Young Adult.
Bij het bekijken van de voorzijde en titel dacht ik eerst aan een - respectvol bedoeld- damesroman, zo een die mijn levensgezellin graag leest. Tevens dacht ik aan een boek dat eerder te vinden is op de esoterie-afdelingen als D- boek in de bibliotheek..
Wat blijkt: de lezer heeft te maken met een psychologische jeugdroman voor lezers vanaf ca. 15 jaar.
Van te voren had ik de recensies op deze side gelezen , en daar viel mij op dat velen schrijven over de traagheid.
Toen ik begonnen was , prettig lettertype en fijne lay -out, kwam deze traagheid ook bij mij op. Een van mijn allermooiste boeken is het boek ‘ Trap naar de hemel’ van Susanne Koster. Op school raadde ik dit boek aan, maar veel scholieren vonden dit verhaal te langzaam. Dat is bij dit boek ook het geval. Daarom denk ik dat het vooral geschikt is voor de geduldige lezer. Het boek haalt voor mij niet het niveau van genoemd boek van Susanne Koster, maar het heeft wel veel te bieden. De bijna 18-jarige Jo(zefien) heeft iets meegemaakt als kind, als 10-jarige. Het is acht jaar later tijd om wraak te nemen. Samen met de hond en de 10-jarige Fien volgt een achtdaagse reis, want het moet gebeuren op de dag van haar verjaardag. Jo woont bij een oom en een tante, maar haar vermissing krijgt niet veel aandacht. Jo leert heel veel, vooral over de zinloosheid van wraak, maar of haar dat kan beletten? Dat ga ik uiteraard hier niet verklappen.
Het boek van Nina Verheij had gerust 50 pagina’s minder nodi gehad, een euvel dat ik bij heel veel boeken bespeur. Ellenlange verhandelingen die weinig tot niets toevoegen. Maar ik ben uiterst positief over dit boek. Uiteraard zijn er diverse onwaarschijnlijkheden, maar het is dan ook fictie. Het is een boek dat je aan het denken zet. Dat vind ik prettig ( ook niet bij alle boeken), wel bij een geslaagde psychologische roman. Ben helaas bang dat onze scholieren het links laten liggen. Hopelijk zijn er toch enkelen die genieten van dit boek. Dan ben ik al tevreden.
Voor mij dikke vier sterren.