Een grootse daad

Veronique van De Koukleumpjes Veronique van De Koukleumpjes
9 mrt 2025

In 'Een grootse daad' volgen we de Joodse vriendinnen Lili en Esti. Ze leven in Italië. Het verhaal speelt zich af tijdens en vlak voor de tweede wereldoorlog. Tijdens hun studie hebben ze elkaar leren kennen en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Als Esti moeder wordt, wordt hun band nog hechter.

In 1941 wordt de invloed van de oorlog en het regime van Mussolini steeds voelbaarder en besluiten de twee vriendinnen een veiliger onderkomen te zoeken. Hierdoor raken ze ook betrokken bij het verzet en vinden ze onderdak in een klooster in Florence. Na een tragische gebeurtenis vlucht Lili samen met Theo, het jonge zoontje van Esti, om elkaar op een later moment weer te ontmoeten. Ze gaan te voet naar Rome en maken diverse hachelijke avonturen mee, maar krijgen soms ook hulp uit onverwachte hoek.

'Een grootse daad' voelde voor mij als een originele oorlogsroman. Hunter heeft naar mijn gevoel gedegen onderzoek gedaan, want ik krijg een goed beeld van het leven in Italië tijdens de tweede wereldoorlog en dan vooral hoe het leven voor een Joodse burger was. Niet alleen voor de zwarthemden van Mussolini, maar ook voor de burgers die je voor een paar centen verraadden. Tel daar enige tijd later ook nog de nazi's bij op en je kunt je voorstellen hoe zij steeds in angst leefden. Ondanks dat er een heftige periode beschreven wordt, weet Hunter dit perfect te vertalen naar het persoonlijke verhaal van de hoofdpersonen. Ondanks dat dit een fictief verhaal is, heeft Hunter besloten om ook echt bestaande personen een rol te laten spelen in het verhaal en hun zo te eren voor hun daden tijdens deze heftige periode.

Het is een meeslepend verhaal en door de beeldende schrijfstijl, zag ik de verschillende plekken die Lili bezoekt voor me en kon ik me er makkelijk een beeld van vormen. Ook leer je Lili zo goed kennen dat je haar keuzes begrijpt en ik zelf ook regelmatig nadacht wat ik in die situatie zou doen. Hierdoor merkte ik dat ik echt in het verhaal zat.

Als je graag boeken over de tweede wereldoorlog leest dan weet ik bijna zeker dat je dit boek net als mij zult verslinden.
Dit boek ontvingen wij van The House of books. Dit beïnvloedt onze mening niet.

Meer recensies van Veronique van De Koukleumpjes