Waardig einde van de serie
Borkum is de toegift van de serie. Susan Muskee gaf zelf aan dat ze verliefd was geworden op Cor en Marie en dat ze hun daarom zelf graag nog een verhaal wilde geven als afsluiting.
Cor en Marie hadden een luxe retraite geboekt op Borkum, een Duits Waddeneiland. Echter blijkt dit een stilteretraite te zijn. Iets waar ze allebei niet veel zin in hebben, Marie nog het minst. Ze hebben net gehoord dat ze hun huisje op Vlieland hebben gekocht, als ze hun telefoon moeten inleveren. Cor tekent het contract en Marie annuleert de koop. Vervolgens moeten ze vier dagen hun mond houden…
Je leest dit boek afwisselend vanuit het perspectief van Cor en Marie. Dit werkt erg goed. We leren beide dames (definitie van opposites attract) beter kennen, maar ook zie je van allebei de kanten wat ze zo leuk aan de ander vinden. Terwijl je deze serie leest, word je steeds nieuwsgieriger naar Marie en Cor. Ik ben blij dat zij hun eigen verhaal hebben gekregen.
Tijdens de vier dagen stilte voeren ze een interne strijd met zichzelf en vinden ze zonder elkaar te spreken elkaar in het midden terug. Dit gaat dan met name over het huisje op Vlieland.
Ook in dit boek zitten weer verwijzingen naar andere boeken. Nienke en Rens worden genoemd, net als hun nichtjes Veerle en Josje. Ed (uit het boek Texel) is een van de deelnemers aan de retraite.
Als kort verhaal is dit een waardige afsluiter van de serie. Echter hoopte ik wel nog op een update van de hoofdpersonages uit eerdere boeken, al had ik zelf ook niet geweten hoe Susan dat had moeten doen.