Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Maart: Mijn leestijd

op 31 maart 2024 door

In maart kwam er een vraag waar ik even bij stil heb gestaan: 'Je hebt het zo druk, wanneer lees je dan eigenlijk?’ Mijn antwoord bleef een beetje achterwege. Ken je 'het' moment dat je wordt overdonderd en je mond wordt dichtgesnoerd, dit was ‘het’ moment. Mijn agenda keek een beetje vol naar 'de' vraag en toch sluit ik deze maand af met negen boeken. Dus hier....is het antwoord:

Een snelcursus lezen tijdens drukke dagen:

*Leestijd inplannen is zeer belangrijk

*Luisterboeken – dikke dank je wel Hebbanisten - brengen ook de oplossing: trein, tram, bus is fijn met een goed luisterverhaal

*Een half uurtje plannen per dag om uit te blazen=30 minuten lezen

*Misschien niet zo gezond: alleen lunchen=Wendy, boek en eten

*T V wordt met momenten ingewisseld door een goed boek

En zo kom ik blijkbaar aan mijn leestijd, ik plan tijd in voor mezelf. Deze ingeplande tijd moet je vooral durven nemen, geen schaamte om lekker in de zetel te kruipen – ook niet als de strijk roept – want iedereen verdient deze me-time.

Het perfecte gezin – Marieke Damen:

***Ik heb het boek beluisterd. Het verhaal startte veelbelovend: de voorstelling van het gezin, de nieuwe buurt, geheimen die aan de oppervlakte komen drijven. Toch zwakte het plot gaandeweg af naar heel wat onrealistische elementen waar ik me als lezer niet kon in terugvinden. Een vermakelijk leesbaar verhaal met een aantal uitglijders.

Reading challenge: Lees een ongezellig boek

Geen weg terug – Marie-José Verweij:

*****Deze thriller kan je zeker categoriseren tot ‘leesplezier in het genre boeiende thriller’, net als je denkt dat je alles hebt gelezen en je als lezer op een psychologische trip waant door goed leesbare wegen, slaagt de auteur een zijweg in met een aantal verrassende plotwendingen. Plotwendingen die blijven boeien en de lezer meeslepen in korte hoofdstukken met hoge spanningsbogen. 

Reading challenge: Lees een diep boek

Mijn man – Maud Ventura:

***Ook dit boek heb ik beluisterd, tijdens het luisteren had ik heel wat verwachtingen. Het verhaal start met een aantal mooie zinnen en een soort sluimerende spanning. Jammer genoeg, kabbelt het verhaal wat verder.  Niet veel hoogtes of verrassingen en daar zat ik als luisteraar op te wachten. De epiloog was dan wel weer de kers op de taart.

Reading challenge: Lees een mysterieus boek

De overgave – Arthur Japin:

*****Dit boek heb ik als buddyread gelezen (link) met Hebbanist Karin. Wat een verhaal, voor mij voelde het boek als een soort eyeopener aan en zes sterren waardig. Een aangrijpend historisch verhaal waar ik zelf wat onwetend over was, De overgave speelt zich af in Texas 1836, een enorm leerrijk verhaal geschreven door een ervaren pen.

Doolhof van verraad – Sterre Carron:

*****Het team van hoofdinspecteur Diaz heeft geen introductie meer nodig bij de lezer. Toch is ‘Doolhof van verraad’ perfect apart leesbaar, de lezer leest het verleden van de personages doorheen het plot. De auteur weet de lezer voort te drijven door deze doolhof met afslagen vol spanning en ze neemt je mee op een zijweg waar korte hoofdstukken stoppen met een climax. Een opbouw die kan tellen! De schrijverspen zet de lezer een aantal keer op het verkeerde pad, toch met de nodige pauzes om te bekomen.

Reading challenge: Lees een dromend boek

Een trui om in te wonen – Marieke Van Hooff:

***** Een trui om in te wonen is één van de genomineerde boeken 6-8 jaar van de leesjury.  Marieke Van Hooff weet moeilijke thema’s te verweven in een fantasiewereld met een grappige dinosaurus. De indeling van de zinnen en woorden zijn geniaal om voor te lezen en de stem van kinderen te ontdekken: ‘Soms één woord dat je met een krachtige stem kan neerzetten, tot drie zinnen geladen met heel wat emoties, om dan te verspringen naar een bladzijde met een iets langer tekstje.’ Deze afwisseling verbonden met aantrekkelijke leuke tekeningen maken van ‘Een trui om in te wonen’ een mooi kleinood voor jong & oud. 

Het is de liefde die we niet begrijpen – Bart Moeyaert:

****De drie delen van het boek spelen zich af in een ontwricht gezin waar de moeder haar rol wordt overgenomen door de kinderen. Parentificatie is hier niet vreemd in het gezin. Er zit meer in het verhaal dan dat je leest, de onderlaag is alleszeggend. Deze onderlaag is zeer rakend en weet na te zinderen. De taal van Moeyaert is poëtisch en leest als een lang gedicht zonder dat het melig aanvoelt. Thema per thema komen voorbij zonder ze zelfs te benoemen, dit wordt in de handen van de lezer gelegd. Het boekje staat onder 15+ al stel ik me hier wel vragen bij? Daar het verhaal niet altijd duidelijk is, zou ik het eerder plaatsen onder 15+ ervaren lezers.

Reading challenge: Lees een kwetsbaar boek

Tussen ons – Sarah Crossan:

***Tijdens het lezen komt er telkens een stukje van het verhaal bovendrijven, waardoor het geheel zich als een scenario ontplooit. Het verhaal voelt met momenten wat wrang aan, door het te veel aan smeekbede en herhalingen. Verveling komt op die momenten bij de lezer bovendrijven, waarschijnlijk door enkel een zelfde emotie in het geheel te belichten. Toch blijft de schrijfstijl van Sarah Crossan uniek te noemen, een kennismaking met vermakelijk leesbare poëzie.

Branco & Julia – Gert-Jan van den Bemd:

*****Het verhaal is in twee delen verdeeld, delen die elk op hun eigen manier lezen. Deze afwisseling is een boeiend gegeven in een origineel verhaal. In het eerste deel leer je de twee hoofdpersonages kennen, elk met een donkere schaduw over het leven. Een schaduw die symbool staat voor hun eigen druk om te creëren. De structuur in deel twee is bijzonder, de lezer krijgt een glimp van het einde om dan terug te gaan in de tijd. Branco en Julia is een ui waar de lezer laag per laag afhaalt tot je bij de kern van het verhaal komt. Een kern waar iedere lezer waarschijnlijk anders naar kijkt. Een mooi staaltje schrijfwerk!

Reading challenge: Lees een pittig boek

En dat was maart, een maand vol verschillende genres, van thrillers tot een mooi kinderboek, van literatuur tot roman. In april heb ik mooie vooruitzichten, de stadslezers (Antwerpen) kunnen bij mij op boekendate in de bibliotheek. Ik sta in voor het genre thriller en dit met een lekker ontbijt. Een klein hoopje: ik bestel een straaltje zon :-) 

Vraagje: plannen jullie leestijd in?

Zalig Pasen!!!!! Liefs, Wendy.

8a3318b8d4d204c01b0f8766af3b12d6.jpg

 

 



Reacties op: Maart: Mijn leestijd

Meer informatie

  Lachen is gezond!


  Joella & Wendy duiken in speel met vuur - Tess Gerritsen


  De maand van de waarheid: januari


  En daar ging challenge 1: You - Caroline Kepnes


  Wees lief voor jezelf + winnaars winactie


  December en de deal met manlief!


  Winactie literaire juweeltjes!


  De klevers van 2019 in de wereld van Wendy


  Een adventsdeurtje openen bij Hebban is altijd een ontdekking


  November, een maand met veel drank!


  Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!


  Teleurgesteld sloot ik mijn vergeten boek...


  Kattengespin van Joella & Wendy 'winter in het kattencafé - Mellisa Daley'


  Een blik op het nieuwe boek van Ish Ait Hamou 'het moois dat we delen'


  De symptomen van Wendy en haar vergeten boeken!


  Leeslijst oktober, het gevoel van fan zijn versus de kleine wereld...


  Strooien met sterren versus de kleine wereld van Wendy


  Joella & Wendy wriemelen tussen de kevers....


  challenge geschiedenis versus de kleine wereld


  Terug in Hebbanland en mijn leeslijst van september!


  Tweestrijd en vier vliegen in één klap


  Mijn menu van augustus!


  Esther en Wendy namen een sprong in het duister: Scoop! - Iris Houx


  Een kattenpoot, veel gespin en een buddyread van Joella en Wendy!


  Augustus challenge: DIVERSITEIT!


  Juli, de maand waar ik in mijn eigen val van enthousiasme liep!


  De buddys verdiepen zich in de jeugd van Little Tree - Forrest Carter


  challenge juli "lees een waargebeurd verhaal"


  Buddyreads...een sprong in het duister


  Joella en Wendy bleven kleven aan HARS - Ane Riel


Gerelateerd