Hebban vandaag

Listmania /

De nieuwe thrillers van 2020 (1)

door Hebban Crew 52 reacties
Wat worden wij thrillerlezers weer verwend maar wat is het moeilijk om keuzes te maken uit het gigantische thrilleraanbod. Hebban selecteerde dertig (!) thrillers die in de eerste drie maanden van 2020 verschijnen waarvan wij denken dat je er vast en zeker meer over zult gaan horen volgend jaar. Hier op Hebban en daarbuiten. Welke belanden er op jouw Wil-ik-lezen boekenplank?

Wordt vervolgd: nieuwe delen in populaire series

In nog geen twee jaar tijd behoort Robert Bryndza tot een van de meest gelezen thrillerschrijvers op Hebban. Doods geheim is al weer het zesde deel in de Erika Foster reeks en verschijn in januari. Inmiddels is de auteur begonnen aan een nieuwe reeks (Kate Marshall) waarvan het eerste deel afgelopen maand in het Engels verscheen. De Rebound-trilogie van Willem Asman (EnterError en Exit) krijgt in januari een onverwacht vervolg onder de titel Return. Na 6 jaar verschijnt van Lieneke Dijkzeul toch nog een zesde deel in haar reeks met inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol. Een vorm van verraad wordt in maart 2020 verwacht. Sneller dan dat komt de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurdardottir met het derde deel in de Huldar & Freyja-reeks. Precies een jaar na het eerste deel (DNA) ligt R.I.P. in januari in de boekhandel. 

Doods geheim van Robert Bryndza  (deel 6) --- januari 2020
Return van Willem Asman (deel 4) --- januari 2020
Een vorm van verraad van Lieneke Dijkzeul (deel 7) --- maart 2020
R.I.P. van Yrsa Sigurdardottir (deel 3) --- januari 2020
De verduistering van Karin Fossum (deel 12) --- februari 2020
Wolfhunter River van Rachel Caine (deel 3) --- februari 2020
Doggerland: Stomwaarschuwing van Maria Adolfson (deel 2) --- maart 2020
Het jaar van de slang van Hugo Luijten (deel 3) --- maart 2020

 

Wordt vervolgd: nieuwe series

Drie van de vier nieuwe series die we in de overzicht opnemen vinden hun oorsprong in Scandinavië. Van Pascal Engman (Zweden) verschijnt in januari Vuurland, het eerste deel van de geplande trilogie met inspecteur Vanessa Frank. Ragnar Jonasson neemt ons mee naar een idylisch visserplaatsje in het onherbergzame nooden van IJsland. In Sneeuwblind (januari) maken we kennis met de jonge politieagent Ari Thór. Nog meer winterse kou kunnen we verwachten in de eerste thriller van schrijversduo Kim Faber en Janni PedersenWinterland is het eerste deel in een gloednieuwe serie waarin inspecteur Martin Juncker zijn opwachting maakt en verschijnt in februari. In de thrillerlijn van Arlidge en Bryndza presenteert uitgeverij Boekerij een niewe reeks van een nieuwe auteur, Carla Kovach. Detective Gina Harte maakt voor het eerst haar opwachting in de thriller Stil maar (maart). 

Vuurland van Pascal Engman --- januari 2020
Sneeuwblind van Ragnar Jonasson --- januari 2020
Winterland van Kim Faber en Janni Pedersen --- februari 2020
Stil maar van Carla Kovach --- maart 2020 

 

Spanning van Nederlandse bodem

Na drie romans leek Lidewij Martens een tijdelijke tussenstop te maken in het thrillergenre, maar inmiddels schreef ze twee seizoenen van Steigereiland voor luisterboekaanbieder Storytel, verschenen er twee boeken over deze reeks bij HarperCollins en staat er nu een gloednieuwe thriller op de planning voor februari 2020. In Ondergronds doet rechercheur Flo onderzoek naar een seriemoord in de Amsterdamse Noord/Zuidlijn. De macht van K. (februari) van Jens Vern is een van de weinige Nederlandse debuten die we tegenkwamen in de voorjaarsaanbiedingen van de thrilleruitgevers. Jens Vern is het pseudoniem van Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen die eerder een non-fictieboek schreef over zijn twee zoontjes. Kim Moelands, ooit partner-in-crime van Verheijen bij thrillersite Crimezone.nl, heeft inmiddels al drie thrillers op haar naam staan. Als het in de zomer sneeuwt is haar langverwachte vierde thriller die in maart bij haar nieuwe uitgever Ambo|Anthos verschijnt. Anya Niewierra schreef twee goed ontvangen thrillers en stapte ook over naar een andere uitgever. Het bloemenmeisje is een psychologische thriller over moederschap verschijnt in januari bij Luitingh Sijthoff.  

Ondergronds van Lidewij Martens --- februari 2020
De macht van K. van Jens Vern --- februari 2020
Als het in de zomer sneeuwt van Kim Moelands --- maart 2020
Het bloemenmeisje van Anya Niewierra --- januari 2020
Terug naar Cornwall van Marelle Boersma --- maart 2020
Het Isisgeheim van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg --- maart 2020 

 

Nieuw van oude bekenden

Michael Connelly wordt door velen gezien als een van de beste thrillerschrijvers van de afgelopen decennia. Hij werd bekroond met de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor het genre en is inmiddels toe aan zijn 34ste thriller. In Het nachtvuur (februari) brengt hij voor het eerst zijn populaire personages Harry Bosch. Renée Ballard en Mickey Haller samen in een verhaal. Twaalf jaar na het overlijden van Michael Crichton en precies 50 jaar na de verschijning van De Andromeda dreiging (1970) verschijnt in februari 2020 het vervolg De Andromeda Evolutie. Daniel H. Wilson (auteur van Robopocalyps) schreef het verhaal. Een maand later verschijnt Verwilderd, een nieuwe standalone van de jubilerend thrillerauteur Harlan Coben. Zijn eerste boek, Play dead, verscheen precies dertig jaar geleden. Na twaalf Tess Monaghan-misdaadromans is Laura Lippman de laatste jaren ook op de standalone-tour. De vrouw in het meer verschijnt in maart

Het nachtvuur van Michael Connelly --- februari 2020
De Andromeda evolutie van Michael Crichton --- februari 2020
Verwilderd van Harlan Coben --- maart 2020
De vrouw in het meer van Laura Lippman --- maart 2020
De duistere kant van Karen Rose --- februari 2020

 

En hier kijken we ook naar uit

Een van de opmerkelijkste projecten in de aanbiedingsbrochures van de thrilleruitgevers is waarschijnlijk de samenwerking van Sophie Hannah, B.A. Paris, Clare Macintosh en Holly Brown. Het verhaal van het gelegenheidskwartet werd geschreven voor Serialbox, een dienst dat verhalen in hapklare brokken via smartphones beschikbaar maakt als ebook en luisterboek in afleveringen van maximaal veertig minuten. De Understudy verschijnt in maart in boekvorm bij uitgeverij Ambo|Anthos. Cristina Alger wordt gezien als 'rising star' van het Amerikaanse crimegenre. Meisjes zoals wij (maart) is haar tweede thriller. De eerste, De vrouw van de bankier, wordt verfilmd door het team dat eerder de serie Homeland maakte. De Britse scenarioschrijfster Rosamund Lupton brak in Nederland door toen in 2013 haar debuut Zusje een midprice-editie kreeg en vervolgens 120 weken lang in de Bestseller 60 stond. Drie uur is al weer haar vierder thriller en verschijnt in februari. Steve Cavanagh - bekend van de succesvolle thriller Dertien, het vierde deel uit de Eddie Flynn-serie - maakt een uitstapje naar een standalone thriller. Verdraaid is een high-concept psychologische thriller met thrillerschrijver J.T. LeBeau in de hoofdrol. 

De Understudy van Sophie Hannah, B.A. Paris, Clare Macintosh en Holly Brown --- maart 2020
Meisjes zoals wij van Cristina Alger --- maart 2020
Drie uur van Rosamund Lupton ---- februari 2020
Verdraaid van Steve Cavanagh --- februari 2020
In slaap gevangen van Camilla Grebe --- februari 2020
29 seconden van T.M. Logan --- januari 2020
Dicht bij jou van Karen Cleveland --- januari 2020

Meer spanning

Alle thrillers van het voorjaar in één overzicht? Bekijk de verwachtlijst. Elke week de verwachte thrillers in je mailbox? Meld je dan aan voor de thriller-verwachtnieuwsbrief

Welke thrillers komen zeker op jouw Wil-ik-lezen boekenplank? Over de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De nieuwe thrillers van 2020 (1)

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken