Een intense reis door liefde, slavenarbeid en moord.
"De Hel" brengt ons naar Madrid in 1866, waar we Leonor, een theateractrice, en Mauro, een jonge activist, ontmoeten. Ze kennen elkaar niet en lijken niets gemeen te hebben, maar door een onverwachte gebeurtenis worden hun levens op een onomkeerbare manier met elkaar verweven.
Leonor besluit te vluchten naar Havana, terwijl Mauro door Spanje zwerft. Maar hij kan haar niet uit zijn gedachten zetten en volgt haar uiteindelijk naar Cuba. Daar belandt hij op een suikerplantage, waar hij onder onmenselijke omstandigheden als slaaf moet werken. Leonor, intussen gevangen in een liefdeloos huwelijk met een plantage-eigenaar, herkent hem en besluit hem te helpen. Ze wil zijn leven, en dat van de andere slaven, verbeteren.
Tegelijkertijd wordt het eiland geteisterd door een reeks gruwelijke moorden. Deze moorden brengen ons naar een tweede verhaallijn, waarin de dader zelf aan het woord komt. Zijn verhaal voegt een donkere, bijna angstaanjagende laag toe, maar wordt zonder duidelijke overgang geïntroduceerd, wat verwarrend kan zijn.
Als lezer vond ik deze twee verhaallijnen niet altijd even goed met elkaar verweven. Het duurde een tijdje voordat ik begreep hoe alles samenkwam, en dat maakte het soms lastig om echt in het verhaal te komen. Toch zijn de historische setting en de thematiek indrukwekkend uitgewerkt. De harde realiteit van het slavenleven en de levendige beschrijvingen van Havana en Madrid maken diepe indruk en zetten aan tot nadenken.
"De Hel" is een roman die romantiek en thriller-elementen op een bijzondere manier combineert. Het is niet altijd gemakkelijk om door te komen, maar de emotionele lading en de historische diepgang maken het zeker de moeite waard.