Geweldige historische roman!
In de leesclub van De Boekenreizigers lazen we dit keer een historische roman. En wat voor een! De Heerlijkheid van Martin de Brouwer (1988) is een kanjer. Zijn naam kende ik al van Uitgeverij Historische Verhalen maar dit was voor het eerst dat ik een roman van hem las. Smaakt naar meer? Absoluut! De historische achtergrond klopt helemaal, en daar waar de exacte feiten in de nevelen van de tijd verzwonden zijn kleurt de auteur ze op perfecte wijze in. Prachtig verhaal, spannend ook.
We bevinden ons in het hertogdom Brabant, dat in die tijd als belangrijkste steden Antwerpen, Brussel, Leuven en ’s-Hertogenbosch kende. We schrijven 1545-1565. Nadat hij stambomen uitgeplozen had kwam hij een voorvader tegen en vond hij meer informatie waardoor de basis voor de roman gelegd werd. Hoofdpersonage is Jan.
In dit boek komt ook de gewone mens van de 16de eeuw aan het woord, wordt zijn leven kleurrijk beschreven, en vooral ook de macht van de kerk, en de overheid.
Er spelen drie grote verhaallijnen de elkaar afwisselen soms door elkaar lopen en zo het kader vormen voor de roman en uiteindelijk samenkomen. Bijzonder knap gedaan! Liefde en de strijd tegen onrecht zijn de hele tijd aanwezig. Zo is Jan de Brouwer, de brouwerszoon, een slimme knaap en gaat hij naar de Latijnse school in Hilvarenbeek, en daar worden zijn vriend en hij dan verliefd op hetzelfde meisje. Josijne is haar naam. Als zij voor Jacob kiest is Jan eht noorden kwijt. Hij wil niet meer studeren en gaat aan de slag als brouwer.”
Jan trouwt met Yken, de zus van Josijne. Op Vastenavond gebeurt er een drama dat zijn leven voor altijd zal veranderen
Ook Barthold en Anna spelen een hoofdrol. Barthold ging failliet, en samen met zijn knecht Heyn metten Honden probeert hij een zaak op te bouwen. Het gaat behoorlijk fout.
De geniepige Heyn is hoofdpersonage in de derde verhaallijn. Hij heeft Catharina als echtgenote gekozen. Die ziet dat absoluut niet zitten, maar ja… Barthold, Anna en Heyn vormen een roversbende om de boete van Barthold te kunnen betalen; De bende trekt nietsontziend door de regio, ook door Moergestel waar de familie van Jan bedreigd wordt.
De ontknoping is erg spannend.
Prachtig boek. Ik kijk uit naar een volgend boek van zijn hand.