Een tegenvaller
Voor de leesclub ‘De boekenreizigers’ lazen we dit keer ‘De Hollandse Studente’ van Jessica de Jong. Romandebuut van een auteur die journaliste is.
Het leek me wel een mooi boek te worden toen ik de flaptekst las. Erica, een Nederlandse studente wil haar kennis van het Italiaans in Italië gaan vervolmaken en komt in Genua terecht. Ze wil alleen met échte Italianen praten om de taal te leren. Hmmm. Al heel gauw snapt ze dat ze een baantje moet zoeken om rond te komen. Zo leert ze Angelo kennen en al heel gauw weet nuchtere Erica héél goed dat het niet koosjer is. Of had ze dat toch moéten weten. De auteur wilde naar mijn smaak en gevoelen wel heel veel topics aansnijden. Er werd nogal wat op een hoop gegooid, #me too, maffia, vrouwenmishandeling, emancipatieproblemen in de jaren 90. Ze vergeet dan wel dat de cultuur in Italië en die in Nederland wel heel sterk verschilden en in zekere mate nog steeds erg verschillen. Bovendien was de lay-out om van te huilen en werd het lezen daardoor echt wel lastig maar goed, tot daar aan toe. Dat mensen die geen Italiaans lezen de fouten in die taal niet opmerken is logisch maar ik verwacht van een auteur, zeker van iemand met een dergelijke taalkundige achtergrond, dat dat dan toch gecontroleerd wordt? Culturele missers waren er ook te over. De met ijs gevulde brioches waren zeker in die periode alleen gekend in Sicilië. Een jonge vrouw die in Italië een baantje zoekt? Hoe logisch dat in Nederland en België toen ook al was, in Italië was dat echt not done. En al zeker niet in een bar. Dan had je een naam in Italië. Nog steeds trouwens. Als ze nu een baantje op de campus had gevonden was het nog wat anders geweest. Verder wemelde het van de spelfouten in het Nederlands en stonden er ook een aantal grammaticale blunders in die echt niet door de beugel kunnen.
Het leesplezier was volledig weg. Zeker als de auteur zelve in de club dan eerder denigrerend reageerde en de schuld voor de vele taalfouten en de lay-out bij de uitgeverij legde. Sorry, maar dat is niet de zaak van de lezer. Wij lezen e-books genoeg waar het wel goed gaat en die komen nochtans uit diezelfde ‘armlastige’ uitgeverswereld. Jammer, want er zat veel meer in. Jammer.
Twee sterren omdat ik voor een debuut altijd wat meer coulance heb.