Een makkelijke roman met een historisch vernislaagje

anne-marie margrete dewachter franke anne-marie margrete dewachter franke
9 mrt 2023

Voor de leesclub van de Boekenreizigers lazen we het boek De Vallois van Iris de Lis. Frankrijk, 1790, een woelige periode, Franse revolutie, opstand van het gewone volk tegen de adel die hen als slaaf behandelt. Het leven van Sophie kent een dramatische wending als haar ouders voor haar ogen worden doodgeschoten. Een burgergroepering zoals we dat heden ten dage zouden noemen, vecht voor ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’. Dat de adellijke Sophie aan de verkeerde kant van de lijn staat is duidelijk, zij behoort tot de elite die alle kansen krijgt en de grote meerderheid van de bevolking marginaliseert. En toch wordt ze gespaard door de militaire leider Jean. Hoe kan zij nu het geheim dat haar vader haar vertelde verborgen houden voor de man die haar leven redde en die ook erg aantrekkelijk is?
Historische roman? Nee, dat lijkt me toch wat te hoog gegrepen. Het is een roman met historische gebeurtenissen en figuren, wat niét hetzelfde is. Populaire historische roman dan? Dat dekt de lading al beter. Daar is absoluut niets mis mee en er zullen zeker veel lezers zij die dit geweldig vinden, gelukkig maar. Zelf ben ik hier niet zo weg van, ik hou dan meer van een doorwrochte historische roman, maar over smaak valt niet te twisten. Ik vond het verhaal nogal warrig en een redacteur had soms toch beter de rode pen even bovengehaald om bepaalde woorden die irritant vaak gebruikt werden te vervangen door een synoniem of een andere zinsconstructie. De romantische scènes pasten naar mijn aanvoelen beter in een boekje uit de bouquetreeks, ze deden me wat aan de Bridgerton-reeks denken waar, nogmaals, op zich absoluut niks verkeerds aan is, maar aan de stijl had men hier en daar wel wat kunnen sleutelen. Verder begint het boek met een tekst in het Frans, wat uiteraard prima is maar misschien was het toch fijner geweest als dat ook vertaald was geweest voor wie de taal van Molière niet of niet helemaal beheerst? Ik zie hier toch een paar gemiste kansen. De Franse revolutie, er zijn al bibliotheken vol over geschreven en dan is het altijd een risico om nog maar eens een boek over die periode te schrijven zonder een eigen insteek, een eigen visie.
In de leesclub krijgen we zeer diverse soorten boeken voorgeschoteld- waarvoor dank aan uitgeverijen, auteurs en leesclubbegeleider Erna- en dan is het logisch dat er dingen tussen zitten die je zelf niet zou lezen of uitlezen. Dit boek is er zo eentje voor mij. Dat is een heel persoonlijke inschatting, en ik weet dat er veel lezers zullen genieten van dit boek. Veel leesplezier!

Meer recensies van anne-marie margrete dewachter franke