Een heel bijzonder boek
Is dit uw werk. Maurits Knegt
Voor de leesclub van De Boekenreizigers lazen we een bijzonder boek. De auteur is een bijzonder man met een bijzonder beroep. Nogal veel ‘bijzonder’ hoor ik u zeggen? Klopt. De auteur leerde pas op latere leeftijd goed lezen en schrijven. Dan vind ik een boek schrijven best bijzonder.
De man heeft ook een bijzonder beroep. Hij is schoonmaker. Ik hoor u al denken: ‘nou ja, alle respect voor alle dames en heren schoonmakers, daar niet van, maar een bijzonder beroep?’ Ha, maar Maurits is geen huis-tuin-keukenschoonmaker. O nee? Nee, echt niet. Denk maar eens aan alle krantenartikels die u in de loop van de jaren onder ogen kreeg. ‘Man na twee maanden levenloos aangetroffen’, ‘Persoon was al geruime tijd overleden’, ‘familiedrama, alle gezinsleden omgebracht’ ‘politie gaat uit van moord’ of ‘ het huis is onbewoonbaar verklaard door het vuil dat er zich opgehoopt had’. De brand verwoestte het hele huis’ enz.. Enfin, u snapt de teneur. Dat is niet gewoon schoonmaken, dat is niet gewoon gróndig schoonmaken. Met een sopje en een borstel kom je dan echt niet ver. Maurits doet ons verslag van zijn belevenissen. Met de nodige discretie. Hij vertelt over de dingen die hem toch zwaar raakten en hoe je dan weer verder moet naar de volgende klus. Hoe je met nabestaanden omgaat, hoe je soms ziet, hoort en toch zwijgt. Of net niét zwijgt. Dat alles in een zeer toegankelijke taal zodat het lijkt alsof je er zelf bij had kunnen zijn (als je daar dan al tegen kunt, uiteraard).
Maurits geeft ook aan dat er voor deze baan geen opleiding bestaat, dat je het allemaal wel zelf moet uitzoeken. Dat is eigenlijk heel vreemd in landen als België en Nederland, toch?
Maurits, dank je wel dat je ons een inkijk gaf in jouw werkzaamheden. Petje af, man, zowel voor wat jij met de regelmaat van de klok moet doen, alsook voor de wijze waarop je het vertelt. Respectvol, discreet waar het moet, met een kwinkslag waar het kan. In de leesclub werd er best gediscussieerd over dit boek. Zouden wij deze job kunnen doen? De reacties waren verdeeld maar iedereen vond wel dat jij het prima deed.
Wat dat voorstel van Hester betreft over die handleiding, ik zou zeggen: doen!!!