Ingenieus gecomponeerd plot, spannend verhaal. Een échte De Coninck
In een kerk in Brussel wordt het lijk van de pastoor gevonden, gekruisigd. Het team van Stijn Goris staat voor een raadsel. Wie doet dat nu? Die pastoor stond bekend als een vriendelijke oude man. Het team zit met de handen in het haar, en dat wordt er niet beter op als de dag nadien een tweede slachtoffer wordt gevonden, een slager, wordt gevonden, afgeslacht in zijn winkel. Opnieuw iemand over wie niemand eigenlijk iets slechts weet te zeggen. Het wordt alsmaar erger wanneer er foto’s van de pd opduiken in de pers. Die moéten wel van de dader afkomstig zijn. Willekeurige slachtoffers? Daar lijkt het niet op. Een seriemoordenaar? Het begint erop te lijken. Het blijft niet bij deze 2 doden, het gaat gewoon door, dus het team moet echt alle zeilen bij zetten..
Stijn Goris en zijn collega Stef Pauwels gaan meteen aan de slag. Je voelt heel goed dat de auteur in de dagelijkse praktijk gestaan heeft. Hij is ere-politiecommissaris van Brussel en was ook woordvoerder, op tv.
Je volgt de speurders op de voet, je zoekt mee naar de dader(s). Je leert de politiemensen kennen als heel gewone mensen met net dezelfde problemen als ieder van ons. De daders blijken een bizar duo te zijn, mensen die totaal ‘mismeesterd’ werden en daardoor geen goed van kwaad meer weten te onderscheiden. De stijl is gemoedelijk al zijn sommige beschrijvingen expliciet. Daarin zie ik dan toch een verharding tegenover het vroegere werk van deze auteur. Dat hoedt voor mij niet echt, maar echte thrillerfanaten zullen dat waarschijnlijk net weten te appreciëren..
Het plot is ingenieus geconstrueerd, de spanning en huiselijke taferelen wisselen elkaar heel logisch af. Het hart van de auteur ligt in Brussel, zijn Brussel, en dan zie je af en toe verwijzingen die misschien onze Nederlandse vrienden ontgaan, zoals het overlijden van burgermeester Freddy Fieremans Dat was een knipoog naar Freddy Thielemans, een échte ket, die overal en altijd achter zijn politiekorps stond.
Ook nu weer een tof boek, in de heel herkenbare stijl van Christian De Coninck. Aanrader!