Traag op gang met spannend einde
De genadigen van Margaret Owen stond al even op mijn lijstje om te lezen. Ik las het e-book en hoewel het geen erg lang boek is, heb ik er toch enkele weken aan gezeten om hem uit te lezen. Het boek is soms wat moeilijk om doorheen te geraken, maar is het uiteindelijk wel waard.
In dit verhaal kom je terecht in een unieke wereld met een heel apart kastensysteem op basis van vogels. Het hoofdpersonage Fie is een kraai. Zij verbrandt met haar kaste pestslachtoffers en ze kan met haar eigen speciale krachten tandmagie gebruiken. Op een dag vraagt de prins echter om hulp samen met zijn lijfwacht om de koningin te verslaan. Fie sluit een deal, maar gedurende de hele reis zullen de bondgenoten van de koningin hen achtervolgen en proberen te vermoorden. Het dreigt een echte kat en muis show te worden, maar als ze gevangen worden, zal alles voor niets zijn...
Het verhaal is erg origineel. Dat is een van de grootste positieve punten over dit boek. De wereld is erg goed beschreven en alles zit logisch in elkaar. Er is duidelijk over nagedacht. Het genre is dan ook puur fantasy en de romance is een miniem plotpunt. Het kastensysteem is ongezien. De kraaien en Fie met haar krachten zijn erg leuk om over te lezen. De tandmagie blijft elke keer opnieuw spannend en intrigerend. Ik denk dat de schrijfster nog veel in petto kan hebben om meer te vertellen over de wereld in het volgende boek.
Het leestempo is traag. Het is moeilijk om in het boek te geraken. Tot aan de helft van het boek was het ook redelijk langdradig. Enkel de momenten in spanning, en de momenten waarin er echt actie was lazen vlot. Naarmate het verhaal vorderde namen deze momenten ook toe en tegen het einde was het vlot leesbaar en was de spanning niet te houden! Toch was de langdradigheid in het begin een echte dealbreaker voor mij en was ik bijna gestopt met lezen.
Sommige personages hebben niet veel inhoud. Doorheen het verhaal zijn er zeker een redelijk aantal personages aanwezig. Maar, door de gebeurtenissen blijven we snel over met de 3 hoofdpersonages. Van Fie krijgen we redelijk wat te weten, aangezien we haar verhaal volgen, van haar companen wat minder. Zeker van de prins. Ik kon de prins en zijn lijfwacht in het begin ook heel erg moeilijk uit elkaar houden, wat het lezen vermoeilijkte. Verder in het boek werd opnieuw alles veel beter, en de relaties beter uitgeschreven. Er kwamen ook zeker enkele interessante relationele ontwikkelingen.
Al bij al dus zeker een goed boek als je het kan volhouden tot over de helft. Het heeft een interessant plot, soms wat ingewikkeld, maar zeker en vast goed bedacht en origineel. Vooral het einde was spectaculair. Ik ben benieuwd naar het volgende boek, maar ga toch even wachten tot ik er echt de tijd voor kan vinden.