Ongewone kijk op feeën

anouk-spooren 07 augustus 2025
The Rose Bargain van Sasha Peyton Smith heeft een verrassende indruk achtergelaten en biedt de gewoonlijke fantasielezer een andere kijk op het leven van feeën. Daar waar de meeste boeken over goede en kleurrijke magie gaan, komt hier een zeker duister kantje aan bod. Vergeleken met de Selection, kan ik zeggen dat er enkele raakpunten zijn, maar Smith heeft het helemaal naar haar eigen hand gedraaid.

Elk jaar gaan de dames die op leeftijd zijn en de 'society' betreden rosebargains aan met de feeënkoningin. Hierbij wensen de meesten voor een aantrekkelijke eigenschap om sterker de huwelijksbeurs te betreden. In het jaar van Ivy Benton is er een speciaal geval: de prins zoekt zijn toekomstige echtgenote. Er komt een wedstrijd waarbij Ivy, die meedoet zodat haar familie terug ten goede aarde komt bij de elite, moet strijden voor de hand van de feeënprins. Dit wordt echter soms een beetje een letterlijke strijd vol valstrikken van de koningin. En ook de broer van de prins is niet lelijk...

Het is een sterk verhaal. De opbouw is erg goed en sinds de eerste pagina is de duistere toon echt gezet. Ondanks dat de wedstrijd voor een prins zijn hart al eerder is gedaan, zijn er erg veel originele elementen. Zo blijft de koningin erg aanwezig met de geselecteerde dames en ontstaat er een echte, beschreven vriendschap tussen de kandidaten. De spannende 'challenges' zijn soms bloederig en laat de echte gevaarlijke kant van magie zien. Echt een verhaal om op het puntje van je stoel te zitten met de regelmatige cliffhanger.

Het meervoudig perspectieve gedeelte is een pluspunt. Sommige hoofdstukken zijn vanuit een ander perspectief geschreven. Dit geeft alle personages een moment om te schijnen. Ze bieden ook een meerwaarde aan het verhaal en gaan dieper in op elementen die al eerder in het boek voorkwamen, maar nog niet uitvoerig besproken waren. Gaten worden hierdoor op een aangename manier opgevuld, en er kan ook een bepaalde sympathie voor sommige personages opgewekt worden. Zonder deze perspectieven had het boek enkele steken kunnen laten vallen, dus de auteur heeft hier mooie kansen bij gegrepen.

Er zit helaas wel een onnodige of minder goed uitgewerkte romantische verhaallijn in. Ivy wordt verliefd, maar om eerlijk te zijn, heeft ze nog niet zoveel momenten met dit personage gehad en is het een echte 'verliefd op het bijna eerste gezicht' soort van liefde. Het lijkt met momenten vrij oppervlakkig te gaan en de intimiteit scene op het einde kwam ook uit het niks. Daar leek het wat op een moetje omdat het boek gepresenteerd wordt als romantasy. Hoe de personages zich daarna uitspreken als hevig verliefd komt wat vreemd over op de lezer.

Ondanks het minpunt van de romantische verhaallijn, kan je nog steeds van de rest smeulen. De plottwist op het einde was onverwacht. Nergens had ik dit zien aankomen. Enorm goed gedaan dus! Daardoor kijk ik al zeker uit naar het vervolg. Hopelijk wordt de romantische verhaallijn beter uitgediept, al zie ik door de gebeurtenissen in dit verhaal daar wel minder kansen voor.

Meer recensies van anouk-spooren