Een erg mooi geheel dat je bijblijft als lezer

anouk-spooren 25 juli 2025
Als kind van 14 las ik deze serie al eens en was ik helemaal betoverd. Kort geleden keek ik de films nog eens en was ik toch eens opnieuw benieuwd naar de boeken die ik zo verorberd had in mijn jeugd. Zo gezegd zo gedaan, en hoewel ik vast en zeker gegroeid ben ten opzichte van het niveau, kon ik me nog steeds erg vermaken en blijf ik dit zeker aanraden voor de jeugd van tegenwoordig.

In dit verhaal heeft Gwendolyn een tijdreisgen. Ze kan door bloed te prikken in een chronograaf reizen naar een andere tijd. Dit doet ze samen met een jongen, Gideon, die hetzelfde gen heeft. Samen behoren ze tot een reeks van 12 reizigers. Samen met Gideon moet Gwen het bloed van de 12 reizigers inlezen in de chronograaf, maar er ligt gevaar op de loer. Aan de ene kant van de graaf, aan de andere kant van twee andere reizigers die niet willen dat de reeks van 12 gesloten wordt. Er zijn veel geheimen en wie valt er allemaal te vertrouwen?

De interacties tussen de personages waren erg realistisch. Ze zijn 16, en zo voelen ze ook oprecht. Dat is een pluspunt, want hoewel het soms ongemakkelijk voelt, kan de lezer zich ook echt inleven en terugdenken aan het leven van een echte tiener. De fouten die de personages maken kunnen dom zijn, maar ook 'echt'.

Het tempo is erg aangenaam en je raast er echt door. Het is erg gemakkelijk geschreven en moeilijke woorden worden eigenlijk ook regelmatig uitgelegd tijdens het lezen. Jongeren krijgen dus zeker de kans hun woordenschat uit te breiden! Er zit ook veel humor in. De auteur kan dit heel erg goed verwerken in de tekst. Dat is nog een onderdeel dat het lezen leuker maakt.

Het verhaal is origineel, maar mist soms wat spanning. Het verhaal wordt soms te letterlijk verteld, waardoor er geen ruimte is om de geheimen te laten nazinderen. Het wordt namelijk wat te snel opgelost of het ligt er vingerdik op. Er zijn geen cliffhangers die je naar het volgende boek doet grijpen, maar doordat het verhaal zo makkelijk leest, en het thema erg vermakelijk is, wil je wel snel verder lezen. Dit kan een afknapper zijn voor sommige lezers, maar de meesten zullen wel gegrepen worden door het verhaal en de krachtige, charmante personages.

Dit is een bundel van 3 boeken. Wat achteraf gezien een slimme keuze is om ze allemaal achter elkaar te lezen. In de boeken apart gebeurt er namelijk niet veel. In totaal vormt het echter wel weer een mooi geheel. In elk boek gebeuren er zeker wel interessante acties, maar toch bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Het leek me nu allemaal wat te simpel. Maar natuurlijk is dit boek ook voor jongeren geschreven. In mijn herinneringen dacht ik namelijk ook dat het erg spannend was en dat er juist wel veel gebeurde! Ondanks dat er geen wereldgebeurtenissen plaatsvinden, zijn alle verhaallijnen wel logisch door elkaar verbonden. Dit is ook erg goed geschreven, want het kan moeilijk zijn zo een mooi overzicht te blijven creƫren doorheen alle jaren in het verleden.

Hoewel de boeken apart erg vermakelijk zijn, komt het pas echt tot zijn recht als je het in zijn geheel, direct achter elkaar leest. Het is een verhaal dat je bijblijft, dat je doet giechelen als een tienermeisje, je terug in magie doet geloven en waarbij je, ongeacht de simpelheid, regelmatig aan terugdenkt.

Meer recensies van anouk-spooren

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.