Kwetsbaar en openhartig verhaal

Ben 18 september 2024
Voetbaldroom is het verhaal van Finn Berk die als jochie van negen gescout wordt als voetbaltalent, en het verhaal geeft je een inkijkje in de soms giftige wereld van voetbalclubs.
Het eerste deel van het boek gaat over de angstcultuur die heerst bij voetbalclub A-Z
Vernederingen van de jongetjes door de trainer. Best schokkend sommige voorvallen om te lezen.

In het tweede deel kom je erachter dat Finn alle plezier in het voetballen is verloren. Maar hij wil zó graag profvoetballer worden, hij gaat door en op zijn 21ste maakt hij zijn debuut, op het vierde profniveau in Duitsland. Een jaar later stopt hij alsnog.
Wat een kwetsbaar verhaal, en wat naar voor hem om dat mee te maken.
Het is ook een eerlijk verhaal want Finn verteld ook over zijn eigen aandeel in het in stand houden van de slechte dingen in de voetballerij. Hoe hij concurrenten bewust vernedert en vechtpartijen aangaat met teamgenoten.
Finn heeft van meerdere ploeggenoten bij AZ-steunbetuigingen gekregen maar deze willen niet met naam genoemd worden in het boek.

Het verhaal leest vlot, maar het is wel pijnlijk om te lezen allemaal. De voetbaldroom wordt meer een voetbalnachtmerrie.
Ik mag toch hopen dat dit niet bij alle voetbalclubs voorkomt. Het boek is er ook om er de aandacht op te vestigen zodat dit soort praktijken niet meer gaat voorkomen.
Interessant verhaal maar je wordt niet vrolijk van het boek, en na het lezen gaat het niet direct uit je hoofd.

Meer recensies van Ben