Darwin in de achtertuin

Ben 18 mei 2025
Darwin in de achtertuin van Menno Schilthuizen, heeft een uitnodigende omslag. Het onderwerp spreekt mij sowieso aan want ik wandel veel en graag, ook in mijn eigen woonomgeving en geniet van alles wat groeit en bloeit en wat ik onderweg tegenkom.
Het boek nodigt je uit om je stadse woonomgeving te ontdekken want zoals de auteur zegt: in iedere stedeling schuilt een bioloog. Genieten van de stadsnatuur, een parkje, een berm, een buurtmoestuin.
Het boek is verdeeld in drie groepen die ieder diverse hoofdstukken bevatten :1) Je eigen Down House : iedereen kan een victoriaanse natuurvorser zijn 2) De stad als Galapagos : op expeditie in je eigen straat 3) Kennis is macht: natuurbeschermer in de stad.

Het boek is toegankelijk geschreven, leerzaam en leest gemakkelijk. Het bevat wel veel informatie zodat ik niet veel hoofdstukken per dag achter elkaar heb gelezen Dan is het teveel en kan ik er ook niets van onthouden.
Het leest gewoon anders dan een thriller of roman, maar dat vind ik logisch met zo'n soort boek, maar dat maakt verder niets uit het verhaal bleef boeien. Geen saaie of belerende teksten.
Zo nu en dan wordt de tekst afgewisseld met een mooie tekening, deze zijn gemaakt door Jono Nussbaum.

Ik heb veel nieuwe dingen gelezen en geleerd. De auteur laat zien dat evolutie zich ook volstrekt in je achtertuin en je directe woonomgeving. Hij maakt op een boeiende manier duidelijk hoe planten, insecten en vogels voortdurend veranderen onder invloed van hun omgeving en door de mens. Blootstelling aan de natuur is tevens goed voor onze mentale en lichamelijke gezondheid.
Ik vind het erg interessant om te lezen en let nu nog meer op tijdens het wandelen, wat mijn wandelingen nog leuker maakt! Aanrader voor iedereen die graag wandelt en meer te weten wil komen van wat er zoal bloeit en leeft in je woonomgeving, sowieso voor iedereen die oog voor de natuur heeft!
De uitgebreide noten en bibliografie aan het eind van het boek vond ik ook erg fijn!

Meer recensies van Ben