Advertentie

Marigold woont samen met haar man Dennis en dochter Suze in een klein plattelands dorpje waar iedereen elkaar kent. Ook haar negentigjarige moeder, Nana, komt bij hun in huis wonen, thuis alleen red ze niet meer. Wanneer Daisy, de andere dochter van Marigold en Dennis, ook weer thuis komt wonen na een relatie van zes jaar in Milaan wordt het Marigold allemaal teveel. Het lijkt wel of ze al vergeetachtiger wordt, maar iedereen wuift dat weg en zegt dat het bij de leeftijd hoort. Wanneer ze op een gegeven moment echter niet meer in staat is om haar eigen winkel te runnen en de voorbereidingen van Suze haar bruiloft te treffen nemen de zorgen toe. Wat is er toch met haar aan de hand?

Sante Montefiore heeft met Naar de overkant weer een heerlijke roman geschreven. Vanaf het begin af aan zit je meteen goed in het verhaal, je wordt als lezer eigenlijk direct opgenomen in het gezin van Marigold en het plattelandse dorpje waar ze wonen. Marigold staat centraal in het verhaal, maar haar man Dennis en twee dochters Suze en Daisy spelen ook een belangrijke rol. Ze hebben allemaal hun eigen verhaallijn binnen het grotere geheel waardoor het verhaal speels blijft. Marigold maakt echter wel de meeste indruk binnen Naar de overkant. Moeder van twee dochters en eigenaresse van een winkeltje in het dorp wat ze met veel passie runt. Wanneer ze op een gegeven moment dingen begint te vergeten, wordt dit op haar leeftijd gegooid. Het wordt echter al meer, totdat de diagnose Alzheimer vastgesteld wordt. De langzame achteruitgang hierna wordt heel mooi beschreven door Sante Montefiore. Niet alleen het proces wat Marigold zelf meemaakt, maar ook wat dit voor invloed heeft op de rest van het gezin. Op welke manier ze proberen haar te helpen om toch nog zo zelfstandig mogelijk te kunnen zijn. Maar ook het moment dat Marigold niet meer thuis kan wonen en op een gegeven moment haar man niet meer herkent. Dit wordt op een zeer intense manier beschreven. Liefde is dan ook het centrale thema in het verhaal, de onvoorwaardelijke liefde tussen Dennis en Marigold, maar ook de liefde die Suze en Daisy hebben in hun relatie met hun partner.

Sante Montefiore heeft met een Naar de overkant een prachtige roman geschreven waarbij een vlotte schrijfstijl en een pakkend verhaal ervoor zorgen dat je zo door het boek heen vliegt.

Reacties op: Liefde en verlies

215
Naar de overkant - Santa Montefiore
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners