Ontroerend verhaal
1943; de Duitsers vallen het ghetto van Krakau binnen en deporteren alle Joden die daar verblijven. De 18 jarige Sadie vlucht met haar ouders het riool in, waar ze samen met een andere familie moeten onderduiken.
- Ella haar ouders zijn overleden, ze woont bij haar stiefmoeder die goed contact heeft met de Nazi's. Als Ella op een dag Sadie ontdekt in het riool sluiten de twee een bijzondere maar ook erg gevaarlijke vriendschap.
Dit zijn precies het soort boeken waar ik van hou. Een goed verhaal waar je volledig in zit, sympathieke en sterke hoofdpersonages en een vlotte schrijfstijl. Het heeft even geduurd voordat ik tijd had om dit boek op te pakken, maar wat ben ik blij dat ik het gedaan heb. Ik vloog er echt doorheen!
Het meisje met de blauwe ster lees je niet alleen, nee je zit er volledig in en voor je het weet is het boek uit. Het is prachtig en spannend beschreven en vooral de vieze leefsituatie van Sadie zie je zo voor je.
Je leest de hoofdstukken om en om vanuit Sadie en Ella, het fijne is, dat waar het hoofdstuk van de 1 stopt, het vanuit de ander verder gaat. Zo krijg je echt alles mee en verlies je jezelf in de leefwerelden van beide dames. Dit raakte me, want dit verhaal kent eigenlijk alleen maar verliezers.
Let wel, ondanks dat het verhaal zomaar waargebeurd had kunnen zijn, is dit het niet. Dit is echt een fictieve roman gebaseerd op ware gebeurtenissen (joden die het riool in vluchtte en daar noodgedwongen moesten wonen), maar alles daaromheen is verzonnen. Tot zeker de helft van het boek is het verhaal erg geloofwaardig en had het zomaar waargebeurd kunnen zijn. Helaas verliest het verhaal daarna wel meer zijn geloofwaardigheid en vond ik het soms een beetje over de top gaan.
Het einde van het boek zorgt er dan ook voor dat ik hem 4 sterren geef.
Maar, zeker aan aanrader, ik heb er van genoten en ben nu heel erg benieuwd naar andere boeken van deze auteur!