Indrukwekkende roman
Nederland 1952. De elfjarige Heindert wordt gepest, geslagen en uitgekotst. Zijn moeder wordt overal weggejaagd en uitgescholden voor 'moffenhoer'. Heindert is standaard 'die rotmof'; alleen maar omdat zijn moeder verliefd werd op een jonge Duiste soldaat. Heindert heeft hier geen idee van, hij weet niet wie zijn vader is, en weet al helemaal niet wat een 'rotmof' is.
In Oostwaarts volg je Heindert en zijn moeder, die voor de zoveelste keer moeten verhuizen omdat ze niet welkom zijn. De oorlog is weliswaar voorbij, maar de nasleep en trauma's zijn nog erg groot. Heindert heeft als kleine jongen hier weinig idee van maar komt er tijdens de reis stukje bij beetje achter waarom zijn moeder is zoals ze is en wie nou eigenlijk zijn vader is.
"Gertrud vroeg of ik het zwaar had, omdat mijn vader Duitser was. Met tegenzin gaf ik toe: 'Geschopt, geslagen, gespuugd, ondergepist en alles. Niet leuk, mevrouw.' Ik zei het zonder in mijn hoofd de bijhorende beelden op te roepen. Alleen platte, lelijke woorden."
Wat ik onwijs sterk vind aan dit boek, is dat je leest vanuit een elfjarige jongen; een jongen die niet begrijpt waarom de hele wereld tegen hem is en niemand vrienden met hem wil zijn. Je voelt de eenzaamheid, het onbegrip en de onmacht.
Oostwaarts is geen boek met een spannend verhaal, maar meer een rustig kabbelend boek wat onwijs beeldend is beschreven en vooral uitgaat van de beleving van Heindert. De auteur heeft een goede keuze gemaakt om het verhaal vanuit hem te beschrijven; dit geeft net weer een andere dimensie aan een verhaal dan een zoveelste verhaal over de tweede wereldoorlog.
Wat voor mij voornamelijk belangrijk is bij het lezen van zo'n soort boek, is dat het me raakt. Dat het mij aan het denken zet en later nog bijblijft. En dat is met dit boek zeker gelukt; ik wil Heindert het liefste een dikke knuffel geven en zeggen dat hij precies goed is zoals hij is en dat hij gewoon lekker mag gaan voetballen.
Hou je van historische romans dan zou ik deze zeker aanraden! Van mij krijgt Oostwaarts 4.5 ster.