Niet doorvertellen is een hartverwarmend verhaal met een einde dat je laat glimlachen, precies wat je nodig hebt op een druilerige najaarsdag met een dekentje op de bank.

Daantje leest 12 september 2025
Onlangs mocht ik als ARC-reader alvast het boek Niet doorvertellen lezen van Kaat de Kock. Hierbij mijn recensie. Ik kan alvast verklappen dat het een leuk boek was.

Dorien is redactiesecretaresse bij het tijdschrift Glitz en heeft een leuke, knappe vriend: Jakob. Jakob werkt ook bij Glitz, als chef van de juridische afdeling. Dorien is helemaal tevreden met haar baan, appartementje en vriend. Wanneer ze Jakobs moeder ontmoet, voelt ze zich door haar gekleineerd, wat hun relatie onder een vergrootglas plaatst.

Dan krijgt Dorien op haar werk een moreel dubieuze opdracht. Als ze die weigert, zal ze worden ontslagen, dus accepteert ze de opdracht met tegenzin. Ze moet haar collega’s bespioneren, ook via hun chat- en mailverkeer. Ook Jakob. Al snel ontdekt ze dat hij met een superknappe collega chat, die duidelijk van plan is zijn hart voor zich te winnen.
Dorien raakt steeds verder verstrikt in haar geheime opdracht, en dan duikt er ook nog een charmante sterrenchef op die haar gevoelens flink op hol laat slaan.

Niet doorvertellen is te scharen onder het feelgoodgenre. Het telt 270 bladzijden, die je in recordtempo uitleest. De schrijfstijl is vlot en is doorspekt met Belgisch taalgebruik, iets wat het boek extra charme geeft.
De Kock weet de personages herkenbaar neer te zetten. Dorien had zomaar je collega kunnen zijn, en haar gedachten en gevoelens rondom haar relaties en haar geheime opdracht zijn ontzettend invoelbaar beschreven. Ook de andere personages zijn goed uitgewerkt, met echte menselijke eigenschappen. Doriens schoonmoeder is bijvoorbeeld een erg herkenbaar type, een waar je kromme tenen van krijgt.

Dit boek is simpelweg een heerlijke feelgood, met een vleugje humor, spanning rond Doriens geheime project en sterke “girl next door-vibes”. Ik was heel benieuwd hoe het verhaal zou aflopen en had het dus in een mum van tijd uit.

Meer recensies van Daantje leest