Een meeslepende romantasy die je doet hopen dat deel twee snel in de boekhandel ligt.
Voor Harper Collins mocht ik Verleid door de Storm alvast vooruitlezen en ik heb er van genoten. Het boek blijkt een ware parel binnen het romantasy-genre. Dit eerste deel van de Reign of Remnants-trilogie dompelt je onder in een magische wereld vol spanning, intrige en een langzaam ontluikende liefde. Zo langzaam zelfs dat het einde een geheel nieuwe dimensie geeft aan het begrip slow burn. Een beetje geduld is dus geen overbodige luxe als je aan dit boek begint.
In een wereld waar magie verboden is, worden halflingen zoals hoofdpersoon Rhya genadeloos opgejaagd. Wanneer ze gevangen wordt genomen en haar executie elk moment kan plaatvinden, wordt dit wreed onderbroken door een angstaanjagende commandant. Hij ontvoert haar naar de ruige Northlands, waar Rhya ontdekt dat zij geen gewone halfling is, maar een Remnant: een windwever en één van de vier laatste uitverkorenen die voorbestemd zijn om de balans van magie in het koninkrijk Anwyvn te herstellen.
Terwijl Rhya worstelt met haar nieuw ontdekte krachten, wordt het Koninkrijk steeds dieper in oorlog en chaos gezogen. Ze moet vechten, maar dreigt ten onder aan de krachten die in haar wervelen. Tegelijkertijd nemen haar gevoelens voor de commandant een onverwachte vlucht. Haar reis is er een van zelfontdekking, strijd en verlangen, met voortdurend de vraag: zal zij deze alles verslindende situatie de baas blijven, of gaat ze ten onder aan de enorme krachten die spelen?
Julie Johnson heeft een vlotte pen, al komt het verhaal wat langzaam op gang. Toch leest het boek gemakkelijk weg: de pagina’s vliegen voorbij en de beeldende beschrijvingen zuigen je moeiteloos mee in de wereld van Anwyvn. Het verhaal wordt volledig verteld vanuit Rhya ‘s perspectief. Enerzijds zorgt dat voor een sterke band met haar personage, maar dat maakt ook dat de andere personages wat onderbelicht blijven.
Wanneer de commandant versterking krijgt van zijn vrienden, wordt het verhaal verrijkt met een veelvoud aan interessante en kleurrijke karakters die je meteen voor zich innemen. Deze gekozen familie brengt een nieuwe dynamiek met zich mee, maar ook onzekerheid: wie is er werkelijk te vertrouwen? Rhya begint haar reis nog wat naïef, wellicht doordat zij door haar verzorger bewust in de luwte werd opgevoed. Maar naarmate het verhaal vordert, groeit zij, niet altijd overtuigend, met horten en stoten in haar rol als windwever.
En dat brengt me bij de magie. Wat heeft Johnson dat bijzonder goed uitgewerkt. De magie voelt mysterieus en krachtig aan, en de dreiging die eromheen hangt, magie is immers verboden, maakt het extra spannend. Stap voor stap ontdek je samen met Rhya wat haar gave inhoudt en welke rol zij speelt in het grotere magische systeem van de Remnants.
Scène na scène wordt het verhaal opgebouwd tot een hoogtepunt, met de meest spannende tegenstanders en acties. Toch voelde de slow burn wel érg langzaam, en het open einde laat je achter met gemengde gevoelens: enerzijds teleurgesteld dat het boek stopt waar het nog écht spannend is, anderzijds met een intens verlangen naar het vervolg.
Verleid door de Storm is een meeslepende romantasy die je niet snel neerlegt zodra je eraan begonnen bent. Het is een sterk eerste deel, vol spanning, magie en emoties. Een boek dat absoluut smaakt naar meer en je doet hopen dat deel twee heel snel in de boekhandel ligt.