Perfect boek voor tussendoor
"Een betere man" is het debuut van Jeroen van Beek, verschenen in juni 2024 bij Uitgeverij Palmslag. Gelukkig is het geen dik boek, want toen ik er eenmaal aan was begonnen, wilde ik het in een ruk uitlezen. Vanaf de eerste pagina word je meegezogen in de wereld van hoofdpersoon Martijn, die op een festival Nina ontmoet, op wie hij direct smoorverliefd wordt.
Het verhaal is verdeeld over vijf hoofdstukken en beslaat de periode van 2001 tot 2017. Hoewel de tijdsprongen af en toe wat verwarring kunnen geven, leest het vlot en boeiend. De stijl is helder en toegankelijk,wat het tempo erin houdt.
Bijzonder is hoe herkenbaar Martijns innerlijke strijd wordt neergezet. Zijn worsteling om los te komen van het verleden, en met name de invloed van zijn narcistische vader, voelt bijna autobiografisch aan. De titel 'Een betere man’ past dan ook goed bij het thema: Martijns zoektocht naar een nieuwe versie van zichzelf: Martijn 2.0.
Toch roept het einde gemengde gevoelens op.
Martijn beweert een betere man te zijn, maar zijn daden bekrachtigen dat in mijn ogen niet overtuigend. Hij verbreekt weliswaar zijn laatste relatie, maar wringt zich tot het laatst in allerlei bochten om zijn vriendin tevreden te houden. Hij stelt dat het niet moeilijk is je ego opzij te zetten, maar of dat de oplossing voor zijn relatieproblemen is, blijft discutabel.
Juist dat open einde biedt ruimte voor een vervolg, waarin Martijn wellicht echt stappen zet richting heling en reflectie.
Kortom, Jeroen van Beek heeft een leuk, herkenbaar, uit het leven gegrepen verhaal over liefde, trauma en zelfontwikkeling geschreven. Een ideaal boek voor tussendoor, dat toch genoeg diepgang biedt om je aan het denken te zetten.
Dank aan Bookinfluencers en uitgeverij Palmslag voor dit recensie-exemplaar.
3,5 ster
Toch roept het einde gemengde gevoelens op.
Dank aan Bookinfluencers en uitgeverij Palmslag voor dit recensie-exemplaar.
3,5 ster