Fijne, ongecompliceerde thriller
De laatste ochtend is het zesde deel van de Munch & Krüger-serie van de Noorse auteur Samuel Bjørk. In dit
deel worden inspecteur Holger Munch en aspirant inspecteur Mia Krüger geconfronteerd met een reeks
zorgvuldig geplande aanslagen in Oslo. De onbekende dader daagt hen uit het spel te spelen door middel van
cryptische aanwijzingen. De spanning wordt steeds iets verder opgehoogd door de belofte van de dader aan
journaliste Jessica Blomqvist: elke 24 uur om 9:07 zal er een nieuwe aanval plaatsvinden.
Vanaf het eerste hoofdstuk word je het verhaal ingezogen. Bjørk verstaat de kunst om je verbeelding meteen aan te spreken. Zelfs de slachtoffers weet hij in korte alinea’s een menselijk gezicht te geven. Daardoor leef je niet alleen mee met de speurders, maar ook met de mensen die het slachtoffer worden van het geweld.
De korte hoofdstukken en het toegankelijke taalgebruik maken dat je moeiteloos door het boek vliegt. De
aanwijzingen die Bjørk strooit, prikkelen je nieuwsgierigheid: je móét gewoon verder lezen. Het boek wegleggen is eigenlijk geen optie.
De personages zijn ook sterk neergezet, waarbij voor mij Mia en Jessica de meeste indruk maken. Mia blijft
fascineren met haar ongelooflijk pientere brein en vasthoudendheid. En het feit dat de dader alleen met Jessica rechtstreeks communiceert maakt dat er een extra laag spanning wordt toegevoegd aan het verhaal.
Telkens wanneer er weer een nieuwe aanslag dreigt, ontdekken Munch en Krüger weer een plaats delict van
een slachtoffer waar merkwaardige voorwerpen op tafel liggen. Het wordt bijna een sport om samen met hen
te ontrafelen welke betekenis de voorwerpen hebben en hoe ze verband houden met een volgende aanval.
Hoewel je gaandeweg wel wat verbanden begint te leggen, blijft de identiteit van de dader vrij lang onduidelijk. Pas tegen het einde viel bij mij het kwartje. Precies zoals je van een goede thriller mag verwachten.
En dat is precies wat De Laatste Ochtend is: een fijne, ongecompliceerde thriller. De auteur neemt je stap voor
stap mee, laat je puzzelen, meeleven en raden, en eindigt met een sterke ontknoping. Met de sterke personages, een spannend plot, onverwachte wendingen en een knallend einde weet Bjørk je tot
de laatste bladzijde te boeien. En na het laatste hoofdstuk weet je één ding zeker: het volgende boek móét je ook lezen.
Hartelijk dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff en in het bijzonder aan Ilona voor het mogelijk maken van deze
geweldige leesclub. Het was een fantastische ervaring om De laatste ochtend op deze manier samen te lezen en te bespreken. Bedankt voor het vertrouwen en de kans om deel uit te maken van jullie actieve achterban