Één grootse daad – Een verhaal over moed, verlies en menselijkheid
Één grootse daad vertelt het aangrijpende verhaal van de Joodse vriendinnen Lili en Esti in het Italië van 1940-1945. Sinds hun studietijd zijn ze onafscheidelijk en hun band wordt nog hechter wanneer Esti moeder wordt.
Wanneer in 1941 de invloed van de oorlog steeds sterker voelbaar wordt en Mussolini een verontrustend beleid invoert, zoeken de twee vriendinnen een veiliger onderkomen. Ze raken betrokken bij het verzet en duiken onder in een klooster in Florence. Na een tragisch voorval vlucht Lili alleen verder met Theo, Esti’s jonge zoontje, met de bedoeling elkaar later weer te
ontmoeten. Hun tocht voert hen te voet naar Rome en Bologna. Onderweg belanden ze regelmatig in gevaarlijke situaties, maar ze ontvangen ook uit onverwachte hoek hulp.
Dit verhaal gaat over overleven, verlies en de moed om ondanks alles door te gaan. Lili blijkt in staat tot grootse daden om zichzelf en Theo te beschermen. Ondanks alle ellende is het ook een verhaal over hoop, medeleven en liefde. Over mensen die ondanks de oorlog probeerden de minder fortuinlijken te helpen.
Hunter weet feilloos de juiste toon te treffen terwijl de gruwel van de oorlog zich langzaam ontvouwt. De personages voelen realistisch en herkenbaar aan. Je leeft intens mee met Lili en Theo en gunt hen niets liever dan veiligheid en geluk.
Hoewel het boek niet expliciet ingaat op historische feiten, schetst het wel een sterk beeld van de sfeer en de urgentie die leefde onder degenen die zich verzetten. Het verhaal is fictief, maar bevat wel elementen die zijn gebaseerd op waargebeurde situaties en historische figuren. Dat maakt het des te indrukwekkender en roept groot respect op voor de mensen die destijds hun leven riskeerden om anderen te helpen.
Één grootse daad herinnert ons eraan hoe belangrijk respect en empathie zijn. Waarden die in elke tijd, maar zeker ook nu, van onschatbare waarde zijn.
Ik mocht dit mooie boek lezen voor Bookinfluencers.com.
Ik mocht dit mooie boek lezen voor Bookinfluencers.com.