Wat een wonderlijk mooi en aangrijpend verhaal is dit.
Wanneer de 10-jarige Mirza onverwachts van school wordt opgehaald door zijn vader, begint een lange reis naar een onbekend land. Zijn vader is in jubelstemming: dit is het land van zijn jeugd, het huis van zijn ouders,
de taal die hij nog spreekt. Voor hem voelt het als thuiskomen. Maar voor Mirza is het verwarrend en
beangstigend. Hij spreekt de taal niet, kent de cultuur niet en wil maar een ding: terug naar huis.
Langzaam begint het tot hem door te dringen dat dat niet zal gebeuren. Dankzij zijn levendige fantasie, waarin
zijn beste vriend hem blijft bemoedigen, en met hulp van mensen en dieren om hem heen, leert hij zijn plek te
vinden in dit nieuwe leven.
Enne Koens levert met Vandaag komen we niet meer thuis een meesterwerk af. Ze weet zó raak te beschrijven wat het met een kind doet om plotseling uit zijn vertrouwde wereld te worden gehaald en opnieuw te moeten beginnen op een onbekende plek.
Haar taal is kraakhelder, invoelend en toegankelijk. Geschikt voor jonge lezers (vanaf 10 jaar), maar zonder dat de ernst van het onderwerp wordt afgezwakt.
De beleving van Mirza wordt levensecht en krachtig neergezet en voelt daarmee volkomen geloofwaardig.
Koens is in staat gebleken om zware thema’s als ontheemding, vluchten en culturele vervreemding te verbinden aan hoop, liefde en veerkracht.
Ook de vormgeving van het boek verdient lof. De illustraties van Maartje Kuiper sluiten perfect aan bij de sfeer van het verhaal: subtiel, gevoelig en betekenisvol. Let bijvoorbeeld op de boom die bij elk hoofdstuk een nieuw streepje krijgt. Een prachtig detail dat het tijdsverloop, maar ook Mirza’s groei symboliseert.
De cover is bovendien een kunstwerk op zich: met glanzende puffy opdruk, warme kleuren en sfeervolle
illustraties van Mirza, de bergen en de dieren. Een lust voor het oog en een uitnodiging om het boek op te
pakken.
Vandaag komen we niet meer thuis is een ontroerend, prachtig vormgegeven, belangrijk boek dat laat zien hoe
veerkrachtig kinderen kunnen zijn, zelfs als zij de hele wereld zoals ze die kenden, kwijtraken.
vinden in dit nieuwe leven.
pakken.