De dondermaker

DeniseM 22 december 2025
3.5 sterren

Er wordt het lichaam van een verminkte man gevonden op het ijs. Het is -22 graden. De moord wordt onderzocht door het duo Idun Lind en Tareq Shaheen. Het duurt niet lang voordat de twee belanden in een wereld vol geld, macht en geweld. Een wereld waarin jonge vrouwen handelswaar zijn.
Daarnaast lezen we over Peter en Silje, twee kinderen die jaren eerder een hechte vriendschap opbouwen.
Heden en verleden worden met elkaar verweven. Wat is de waarde van een mensenleven?

De dondermaker is het tweede deel waarin we lezen over rechercheur Idun Lind en volgt Het appelmeisje op. Hoewel het een serie is, zijn beide delen ook goed los te lezen. Lind gaat samen met haar collega de moord op de man onderzoeken. Hij is niet zomaar vermoord: zijn geslachtsdeel is afgesneden. De zaak loopt vast, tot een DNA-match een oude, vergeten zaak weer naar de oppervlakte brengt. Wat volgt is een kat-en-muisspel, waarbij zowel Lind als Shaheen hun leven niet zeker zijn. Voor ze het weten, komen ze terecht in een wereld vol bedrog en macht.

Naast de verhaallijn in het heden, waarin de moord wordt onderzocht, is er ook een verhaallijn in het verleden. In deze verhaallijn volgen we het leven van twee kinderen, Peter en Silje. Beiden hebben het nodige meegemaakt en voelen zich niet echt op hun plek. Juist dat zorgt voor de connectie tussen hen en mondt uit in een hechte vriendschap. Waar de twee verhaallijnen in eerste instantie weinig met elkaar te maken lijken te hebben, weet je dat het bij Martin niet is zoals het lijkt. Uiteindelijk komen de verhalen samen en vallen de puzzelstukjes in elkaar.

Martin heeft een vlotte schrijfstijl. De korte hoofdstukken dragen hier mede aan bij. De afwisseling tussen het heden en het verleden maakt dat je op twee manieren benieuwd wordt naar hoe het verhaal precies in elkaar steekt. Tijdens het lezen vinden er een aantal plottwists plaats, wat de lezer scherp houdt. Het verhaal had voor mij persoonlijk wat sneller op gang mogen komen, maar halverwege het boek zat ik er helemaal in en duurde het niet lang voordat ik het had uitgelezen. Ik ben erg benieuwd naar het volgende deel in deze serie!

Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beïnvloedt mijn mening niet.

Meer recensies van DeniseM

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.