Onder dezelfde sterren
3.5 sterren
Laura en Noor waren als tweeling vroeger onafscheidelijk, maar de laatste jaren hebben ze nauwelijks contact. Totdat hun ouders plotseling overlijden en ze samen het huis leegruimen. Wanneer er een raar telefoontje komt en Laura dagboeken van haar moeder ontdekt, komt ze erachter dat haar moeder een hoop geheimen had voor haar en Noor.
Laura weet Noor te overtuigen om de route die hun ouders in de jaren 70 aflegde in Marokko te herleven. Samen met de as van hun ouders gaan ze op pad. Wanneer Noor erachter komt dat Laura haar eigen motieven heeft voor de reis, dreigt dit de zussen wederom te scheiden. Is het nog mogelijk de band van de zussen te herstellen?
In Onder dezelfde sterren lezen we afwisselend vanuit de perspectieven van Laura en Noor, twee zussen die beiden anders in het leven staan. Waar Noor houdt van zekerheid en weinig risico is Laura het tegenovergestelde. De band van de zussen is al een aantal jaar bekoeld, tot ze door het overlijden van hun ouders weer samenkomen. Samen gaan ze op zoek naar de waarheid achter de geheimen van hun moeder. Door de wisseling in perspectief krijg je van beide vrouwen mee hoe ze ergens over denken en tegenover staan. Doordat je ook veel meekrijgt over hun gedachten en gevoelens kun je je vrij makkelijk met de vrouwen identificeren. Tussen de hoofdstukken van Noor en Laura staan ook nog korte fragmenten uit het dagboek van hun moeder, wat een mooie toevoeging is aan het verhaal.
Versteeg heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl. Doordat ik zelf ook in Marokko ben geweest zag ik de gebeurtenissen helemaal voor me. Bepaalde stukken waren ook erg herkenbaar (de munt onder de neus, de opdringerigheid in bepaalde gebieden en de iets te harde maar toch ook wel lekkere hammam behandeling). Deze herkenning gaf voor mij een extra dimensie aan het boek.
Onder dezelfde sterren is een prachtige roman geworden waarin twee zussen op zoek zijn naar de waarheid. Het boek bevat ontroerende en soms ook spannende gebeurtenissen. Versteeg heeft een erg origineel boek geschreven met daarin een mooie onderliggende boodschap.
Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beinvloed mijn mening niet.
Ik ontving dit boek via de uitgeverij. Dit beinvloed mijn mening niet.