Buitengewoon fascinerend

denisemarinus denisemarinus
29 mrt 2021

Wist je dat een meteoor de wetenschappelijke naam is voor een vallende ster? En dat het geen ‘echte’ ster is die valt, maar een stofje zo groot als een zandkorrel dat op de aarde botst? En wist je dat er buiten onze Melkweg nog andere planeten zijn? Duizenden zelfs!

Het dikke boek van ons bijzondere heelal van Will Gater is een educatief prentenboek vol interessante weetjes over ons zonnestelsel en de ruimte, aangevuld met schitterende illustraties. Ik heb een voorliefde voor boeken die op die zijn opgezet zoals je dat ziet in Het dikke boek van ons bijzondere heelal. Ik geloof dat leren leuk maken voor kinderen ontzettend belangrijk is voor de relatie die zij tot onderwijs ontwikkelen. Het lezen en doorbladeren van een boek als dit prikkelt de nieuwsgierigheid, doet verwonderen, is natuurlijk ontzettend leerzaam en stilt de honger naar kennis van kinderen die net een beetje meer willen weten. En als het er dan ook nog eens zo uitziet — met goudfolie op de paginaranden en een werkelijk fantastische cover — dan vraagt het er gewoon om om gelezen te worden!

Het dikke boek van ons bijzondere heelal is opgedeeld in verschillende kleine hoofdstukjes. Elk hoofdstuk bevat een onderwerp. Het behandelt echt werkelijk alles wat maar met het heelal te maken heeft en is niet alleen breed, maar ook verrijkend. Hoewel het informatief is, neemt het je op een verhalende manier mee langs het zonnestelsel, de Kuipergordel, sterrenhopen, meteoren, ijsringen, de melkweg, nevels en nog veel meer. Auteur Will Gater daagt de lezer in de inleiding uit om op avontuur te gaan. En dat is ook precies hoe het voelt als je dit boek in duikt: vanaf de aarde trek je steeds verder het zonnestelsel in, waarbij je niet alleen allerlei bijzondere objecten passeert, maar ook een hoop mysteries. Een boek met een specifiek maar bere-interessant thema dus!

Gaters schrijfstijl is beeldend, een waardevolle toevoeging voor dit boek. Ik vond het wel hier en daar nog best een beetje pittig, dus om zelf te lezen zou ik het aanraden voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar dat betekent niet dat je er niet al eerder iets mee kunt. Er staan genoeg platen in om samen met je kind over te kletsen en het biedt geweldig veel inspiratie voor het bedenken van leuke opdrachtjes, knutselwerkjes en dergelijke. Ook voor scholen is dit een musthave. Voor zowel in de schoolbieb als voor in de klas zelf. Door kinderen de juiste boeken voor te schotelen, laat je ze zien hoe leuk het is om te lezen én te leren!

Voordat ik dit boek had, wist ik eigenlijk helemaal niet zo heel veel over ons uitgestrekte heelal en haar wonderlijke geheimen. Nu weet ik dat wát ik wist nog maar het topje van de ijsberg was. Want heb je ooit gehoord van regen op de zon? En wist je dat er op Jupiter al meer dan honderdtachtig jaar een storm raast die groter is dan de aarde? En dat de voetsporen op de maan van de astronauten die daar zijn geweest er tot op de dag vandaag in het maanstof bewaard blijven? Kortom, een buitengewoon fascinerend boek voor iedereen die graag meer wil weten over ons bijzondere heelal!

Meer recensies van denisemarinus