Grappig, avontuurlijk en smerig

denisemarinus denisemarinus
29 mrt 2021

Maximiliaan Modderman geeft een feestje is een aandoenlijk en prachtig geïllustreerd prentenboek van Gouden Penseel en Zilveren Griffel winnaars Joukje Akveld & Jan Jutte. Een verhaal over spelen, fantaseren, vies worden en plezier hebben.

Lezen met peuters gaat niet altijd vanzelf. Sommige peuters vinden het heerlijk om voorgelezen te worden, anderen kunnen zich er nog niet zo goed voor concentreren en zijn liever aan het spelen. Wil je hun aandacht behouden en hen ‘leren’ dat voorlezen leuk is, dan is het zaak om de juiste prentenboeken uit te zoeken. Met name voor deze leeftijdsgroep is het extra van belang dat het verhaal, de illustraties, de hoeveelheid tekst en de woordkeus aansluiten op hun belevingswereld.

Maximiliaan Modderman geeft een feestje is een heel mooi voorbeeld van een treffend prentenboek voor peuters. Het is voor hen ongelooflijk herkenbaar, en juist vanwege de schaarse paar zinnen aan tekst komt het tegemoet aan de korte spanningsboog van de doelgroep. De paar zinnen die er zijn vormen samen met de vrolijke verftekeningen een complete beleving. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een simpel verhaal met een simpele insteek, maar stap je in de schoenen van de doelgroep, dan word je meegezogen in het avontuur van Maximiliaan Modderman.

Want een avontuur wordt het zeker. Maximiliaan Modderman komt met een fantástisch idee: hij gaat een feestje geven. Hij doet wild, hij wordt vies, zijn knuffels worden vies, de taart wordt vies, ja, álles wordt vies, en dat vinden papa en mama natuurlijk niet zo leuk. Maar gelukkig zijn papa en mama niet boos en gaat iedereen, hup, met bad en al in bad. En zo eindigt het verhaal met een grappige situatie die kinderen helemaal voor zich kunnen (en willen) zien. Want hoe leuk is lekker vies worden? En hoe leuk is het om met je knuffels in bad te mogen?

Er zit veel humor in dit prentenboek, zodat het leuk blijft om keer op keer voor te lezen (want ja, daar kom je bij peuters niet onder uit). Met name het moment waarop de schoenen van papa en mama in beeld komen en Maximiliaan en zijn knuffels bezorgd afwachten op wat ze zullen gaan zeggen, was bij ons thuis favoriet. Mijn zoontje wilde steeds maar weer terug naar deze pagina. Het is zowel grappig als een beetje spannend: wat zullen papa en mama zeggen? Hoe zullen ze reageren? Als zij vervolgens alle viezigheid — inclusief knuffels, taart en Maximiliaan zelf — vrolijk in het water gooien, is dat een grappige en pakkende afsluiter.

In Maximiliaan Modderman vloeien de werkelijkheid en Maximiliaans fantasie in elkaar over. Zijn onbezonnenheid is aandoenlijk. Je krijgt even een kijkje in het hoofd van een vrolijke peuter die het heerlijk vindt om er even lekker een puinhoop van te maken. En wat fijn dat in dit verhaal alles even kan en mag!

Maximiliaan Modderman geeft een feestje is een heerlijk en vrolijk prentenboek dat daadwerkelijk een feestje is om voor te lezen en samen te beleven. En een pluspunt zijn ook zeker de grote afmetingen van het boek. Dit maakt dat de illustraties nog beter tot hun recht komen; een schilderachtig geheel wordt het bijna, zelfs onder al het vuil en de viezigheid en de puinhoop die Maximiliaan veroorzaakt!

Meer recensies van denisemarinus