Spannend & sfeervol
Broer Spencer en zus Hedy brengen de kerstvakantie door in het gezelschap van hun opa, terwijl hun ouders weg zijn voor een archeologisch project. Hun opa John is niet de meest spraakzame man: sinds de verdwijning van hun oma tijdens een van zijn goochelshows leeft hij een teruggetrokken bestaan. Hij goochelt sindsdien niet meer, maar spaart gevaarlijke en magische objecten: die slaat hij op in zijn huis, zodat ze anderen geen gevaar kunnen doen.
Zo begrijp je misschien al een beetje waar de naam ‘het mysterieuze huis op de heuvel’ vandaan komt. Veel kamers zijn verboden terrein voor Hedy en Spencer en al vanaf de eerste dag dat ze komen logeren, vinden allerlei raadselachtige gebeurtenissen plaats. Spullen verdwijnen, mysterieuze boodschappen verschijnen met magneetjes op de koelkast en meubelstukken komen tot leven. Zo maken Hedy en Spencer kennis met berenvel Matt, hertenhoofd Stan en de onvoorspelbare houtspionnen.
Hedy en Spencer gaan in het huis van hun opa op zoek naar hun verdwenen oma en vallen van het ene avontuur in het andere. En dat alles in een sfeervolle en magische omgeving te midden van de gezellige kerstperiode. Als lezer blijf je tot aan het eind toe je hersenen kraken over wat er precíes gebeurd kan zijn met oma. Zal ze nog te redden zijn?
Ik vond dit een heerlijk boek om te lezen. Aan het begin moest ik even wennen aan de personages van Spencer en Hedy die voor mij ietwat stereotyperend waren: de grote, slimme zus met het ‘naïeve’ kleine broertje (een beetje zwart-wit gezegd dan hè). Ik was even bang dat dit me zou gaan irriteren. Maar juist het feit dat ze door het verhaal heen steeds dichter naar elkaar toe groeien, elkaar steunen en samen hun angsten overwinnen, maakte veel goed.
Eén van de fijnste elementen aan Het mysterieuze huis op de heuvel vond ik de manier waarop de auteurs de omgeving en het decor beschrijven. De vele interessante, soms spannende of spookachtige details zorgen samen voor een wereld waarin je helemaal opgeslokt wordt; alsof je zelf middenin een film zit. De plotlijnen zaten ook goed door elkaar heen geweven: niets kwam uit de lucht vallen. De puzzelstukjes vielen aan het eind perfect op de juiste plek.
Het mysterieuze huis op de heuvel is een vrij spannend kinderboek met originele personages en interessante elementen. De dialogen tussen de dappere Matt, het berenvel, en de deftige Stan, het hertenhoofd, vond ik geweldig. Ook de wereld van het goochelen is op een unieke manier uitgewerkt. De manier waarop magie in dit boek wordt neergezet, was in mijn beleving vernieuwend ten opzichte van wat er al is.
Wel moet ik zeggen dat mijn verwachtingen erg hoog lagen, aangezien dit boek wordt aanbevolen aan liefhebbers van Harry Potter en Nevermore. Nevermore heb ik helaas nog niet gelezen, maar Harry Potter wel. En hoewel ik Het mysterieuze huis op de heuvel een goed boek vond, schep je met zo’n vergelijking natuurlijk torenhoge verwachtingen. De wereld waarin het zich afspeelt, is wat mij betreft toch iets te compact om uit te groeien tot een wereld van Zweinstein, tovenaars en dreuzels. Maar ach, dat deed vrij weinig af aan mijn leesplezier.
Dit boek is perfect voor kinderen vanaf een jaar of 9/10 die wel tegen een beetje spanning kunnen. Het mysterieuze huis op de heuvel speelt zich af in het sfeervolle najaar, vol sneeuw, lichtjes, kerstdagen en magie. Heerlijk dus om juist in deze tijd te lezen! Als je snel bang bent, moet je dit boek misschien overslaan. Want hoewel het nergens té spannend wordt, komen er meer dan genoeg zenuwslopende gebeurtenissen in voor.
Kortom: ik heb genoten van Het mysterieuze huis op de heuvel en las het in een paar avonden uit. Het is in de eerste instantie geschreven als een scenario voor een serie, dus wie weet komt er nog een vervolg! Ik kon dit nog niet direct vinden, maar als ie er komt ga ik hem zeker lezen (-: