Een sfeervolle, winterse YA!

denisemarinus denisemarinus
22 mrt 2020

Paige is de aansprekende hoofdpersoon van Hoe dan ook, waarin veel van ons zich (denk ik) in meer of mindere mate wel kunnen herkennen: Paige heeft namelijk moeite met keuzes maken. Nu heeft Paige niet alleen moeite met keuzes die grote gevolgen met zich meebrengen, maar wordt ze al verlamd door elke kleine beslissing die op haar pad komt.

Een onmogelijke keuze doet zich voor wanneer Paige de kerstvakantie op twee manieren kan doorbrengen: met haar beste vriend Fitz in een romantisch vakantiehuisje of met haar moeder in New York, de stad van haar dromen. Het feit dat de brief waarin ze haar liefde betuigt aan Fitz in zijn handen terecht komt, terwijl ze niet wéét of ze wel wil dat hij haar ware gevoelens kent, maakt deze keus des te moeilijker.

Gelukkig helpt het lot Paige een handje: na een val in de supermarkt heeft haar leven ineens twee verhaallijnen. Eentje met Fitz en eentje met Harrison, een oude bekende uit New York die in de loop der jaren heel wat interessanter is geworden… Terwijl Paige beide levens leeft, wordt ze steeds geconfronteerd met de vraag wat ze nu eigenlijk wil, wie ze wil zijn en hoe ze haar toekomst voor zich ziet. En vooral ook, met wíe ze die toekomst wil delen.

Ik las Hoe dan ook van Kara McDowell in een paar dagen uit (als ik meer tijd had gehad, was het ongetwijfeld sneller gegaan). Op de momenten dat ik het boek moest wegleggen, was ik direct nieuwsgierig naar wat er in de volgende hoofdstukken zou gebeuren.

Hoe dan ook is oprecht een heel fijn verhaal om te lezen; niet al te diepgaand, niet te complex, geen ingewikkelde zinnen of vreemde plotwendingen, maar wel buitengewoon sfeervol met karakters die ik direct sympathiek vond. Aan het begin was ik heel benieuwd hoe McDowell de parallelle levens van Paige zou beschrijven en of dat een beetje geloofwaardig zou overkomen. Net na het ongeluk en het begin van haar twee verschillende verhaallijnen was het even zoeken naar hoe het verder ging, maar dat werd al gauw duidelijk door de heldere opbouw van de hoofdstukken.

Vervolgens was ik nóg nieuwsgieriger naar hoe ze dat aan het eind weer ging samenbrengen. En zonder te spoileren kan ik je alvast vertellen dat dit — naar mijn mening — eigenlijk heel vloeiend en logisch was. Het had niet perse mijn gewenste einde, maar zo heeft iedereen toch zijn eigen voorkeur voor bepaalde personages of wendingen. En dat is oké! Ik heb er desondanks van genoten.

Ben je iemand die graag literaire boeken leest? Dan kan het zijn dat Hoe dan ook niet helemaal in je straatje past. Het is naar mijn mening vooral een luchtig feelgoodverhaal in warme kerstsferen; niet een boek om bij na te denken, maar een boek om bij weg te dromen. Dit betekent echter niet dat het helemaal geen diepgaande inhoud heeft, want het belangrijkste onderwerp dat er voor mij in dit boek uitsprong was toch wel Paiges angststoornis.

Haar reactie op het maken van een keuze is buitengewoon. Iedereen vindt het wel eens moeilijk om een keus te maken, dus aan het begin van het verhaal sta je hier nog niet zo bij stil. Maar hoe verder je in het boek komt, hoe meer je als lezer ontdekt dat het bij Paige wel erg uit de hand loopt. Ik vind het waardevol dat deze laag in het boek zit verwerkt, omdat Paige zeker niet de enige is die worstelt met angstgevoelens.

Heel af en toe is het boek ietwat dramatisch en mochten de gedachtegangen van mij wel een beetje minder. Het heeft mij echter nooit dusdanig gestoord dat het me begon te frustreren.

Kortom: als je nog op zoek bent naar een boek om je wintercollectie mee aan te vullen of om de soms ietwat sombere herfst- of winteravonden mee te vullen, dan is Hoe dan ook absoluut het overwegen waard. Het is een heel fijn boek om te lezen en speelt zich af in de magische kerstperiode vol gebakjes, lichtjes, sneeuw, cadeautjes en romantische momenten — je komt er direct van in de feestelijke stemming. Een echte winterse Young Adult die je dit najaar gelezen wilt hebben!

Meer recensies van denisemarinus