Durf jij het aan om deze flipover te lezen?
Sandra J. Paul en Bart De Wolf sloegen de handen in elkaar voor deze flipover genaamd Echo uit de Diepte. Een omkeerboek waarbij je zelf kunt kiezen welk verhaal je eerst leest, simpelweg door het boek om te draaien. “Keer het boek om en lees een ander verhaal. Zo simpel is het.”
In deze flipover volg je tweemaal dezelfde hoofdpersonages die een Tiktok challenge aangaan. De verhalen starten beiden op dezelfde manier, maar verder is alles anders.
Het boek verscheen ook in het Engels, Echoes from the Deep, om jonge lezers die Engels aan het leren zijn een fijn en toegankelijk boek aan te bieden.
De cover toont tweemaal dezelfde scène: een kale boom in het bos, het mistige schijnsel van de maan en een schim op de achtergrond. De titel is in grote, witte, huiveringwekkende letters prominent aanwezig. Bart zijn verhaal kreeg een groene cover en een doodshoofd als voorwerp. De ondertitel luidt: “Niet elke uitdaging is een onschuldig spel…”. De achtergrond van Sandra haar cover is blauw en daar is het voorwerp een boek. Haar ondertitel: “Wat als je de ultieme prijs dient te betalen om je zin te krijgen?”. Deze voorwerpen zijn van belang in hun verhaal en maken meteen het onderscheid.
Je ziet, geen boek voor bangeriken.
Bart De Wolf schrijft sinds 2015 verhalen over monsters en andere griezelfiguren. Zijn eerste korte verhaal, De Bra-Ba-Bla, behaalde de 5e plaats in de Fantastels Verhalenwedstrijd. Naast gedichten – en griezelschrijver is Bart ook dierenarts en verzamelde hij meer dan 300 smurfen!
Sandra J. Paul is een Vlaamse auteur van Nederlandstalige en Engelstalige psychologische thrillers, kinder- en jeugdboeken. Ze debuteerde in 2015 met de paranormale jeugdreeks Het eiland en is ook bekend van de Hamley-reeks over het gelijknamige zwarte katje. Eerder las ik het omkeerboek Ik vind je wel dat ze samen met Valerie Vaes schreef. Ze is oprichter en mede-eigenaar van uitgeverij Hamley Books.
Bart De Wolf ging voor een horror-versie van Echo uit de Diepte. Hij vertelt het verhaal van Lev, Ziggy en Lucy in het personaal vertelperspectief, afgewisseld met dialogen. Zijn verhaal bevat 23 korte hoofdstukken. Bart hanteert een vlotte, gedetailleerde en beeldende schrijfstijl in een taal die jongeren van 12 jaar en ouder zeker aanspreekt. Gewaarwordingen, emoties en situaties worden zo levensecht beschreven dat je deelgenoot wordt van iets waarvan je wenst dat het snel voorbij is. De spanning spat er al in hoofdstuk 1 vanaf, waardoor het verhaal je onmiddellijk vastneemt. De auteur verliest zich niet in eindeloze beschrijvingen, maar schrijft to the point, zodat je aandacht niet kan verslappen. Kort, krachtig en met een vaart die maakt dat het boek zo uit is. Ook lezers die niet zo graag lezen zullen dit boek niet kunnen wegleggen.
Af en toe durft de auteur zich laten gaan in bloederige, gruwelijke beschrijvingen waar je een sterke maag voor nodig hebt. Dit boek lees je best niet tijdens het eten, je honger zou wel eens voorbij kunnen zijn. Tegelijkertijd is het zo fascinerend dat je niet kunt wegkijken en blijft lezen. Ik geef het toe, deze recensent heeft een donker kantje bij zichzelf ontdekt.
Met thema’s als de waarde van vriendschap en TikTok en zijn bijhorende likes en views, gaat de auteur zeker hoog scoren bij jongeren vanaf 12 jaar.
Sandra J. Paul koos meer voor de duistere magie die je terugvindt in de heksenwereld. Haar versie bevat 2 grote delen: Het artefact en Het boek. Deze delen worden nog eens onderverdeeld in korte hoofdstukken die ook bij haar voor een hoog leestempo zorgen. Zowel Sandra als Bart kozen voor een epiloog die het verhaal een mooi einde geeft dat je doet nadenken over hoever jij zou gaan in vriendschap en in het aangaan van een challenge op TikTok.
Ik moest even schakelen na het lezen van de versie van Bart De Wolf. Ik was de hoofdpersonages gewend in zijn verhaal. Nu moest ik loslaten wat ik over hen had gelezen en van nul beginnen in de opbouw van de personages van Sandra. Dat was even wennen.
Sandra J. Paul gaat aan de slag met thema’s als pesten, dood, verlies en rouw, een scheiding, eenzaamheid, egoïsme en hekserij. Ook Sandra heeft een zeer beeldende, gedetailleerde en vlotte schrijfstijl die ideaal is voor jongeren vanaf 12 jaar. Ze schrijft op een zeer meeslepende manier, haar dialogen en de emoties van de personages worden daardoor tastbaar. Op een eenvoudige manier creëert Sandra instant een nieuwe wereld. Haar versie van Echo uit de Diepte is een prachtig verhaal over vriendschap verpakt in een laagje duistere magie. Ook hier is de spanning van in het begin tastbaar.
Beide versies van Echo uit de Diepte zijn ideaal om te lezen tijdens deze Halloween-periode! Ze vertellen beiden over een zoektocht naar dat wat je het liefste wilt en laat je nadenken over hoever je hiervoor zou gaan.
Echo uit de Diepte is een magische flipover die zijn duistere klauwen naar je uitstrekt en je niet meer loslaat. Beide verhalen blijven nazinderen, alsof ze bezit van je hebben genomen. Maar dat kan natuurlijk niet. Toch?
Van mij krijgen beide auteurs 4,5 gruwelijke sterren.
Ellen Boutsen
Boekencast
Genre: Young Adult, 12+, thriller/fantasy
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789464945843
Uitvoering: e-book
Uitgave: oktober 2025
Met dank aan uitgeverij Hamley Books voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.
Je ziet, geen boek voor bangeriken.
Van mij krijgen beide auteurs 4,5 gruwelijke sterren.
Ellen Boutsen
Boekencast