Durf jij instappen in de Nachttrein?
Mel Hartman is een Vlaamse auteur. Als negenjarige begon ze al met het schrijven van gedichten, romans, kinderverhalen en toneelstukken. Vreemde fenomenen en sterke vrouwen die de boel redden zijn haar ding. De droomwereld in haar boeken sijpelt ook door in haar job als slaapanalist. Als schrijver debuteerde ze in 2007 met De Fantasiejagers en ze schreef daarna tal van boeken. In 2020 verscheen, na een lange schrijfpauze, haar urban fantasy Als doden dromen bij Hamley Books, het eerste boek uit de Dodenreeks, een trilogie en haar start als jeugdauteur.
Ik had de eer om Nachtland te recenseren, haar nieuwste boek. In Nachtland leren we Tilly kennen. Ze is 11 jaar en heeft een hond, Gipsy. Haar nachten zijn een ware beproeving, ze heeft namelijk vreselijke nachtmerries over hele enge spoken. Op een nacht droomt ze iets heel vreemds. Er staan haar “enge, bijzondere, vreemde en grappige avonturen te wachten, want de Nachttrein naar Nachtland komt straks voorbij. De locomotief rijdt over een spoor van dromen en nachtmerries.”. De Nachttrein brengt kinderen naar hun diepste angsten om hun nachtmerries te overwinnen. Tilly stapt samen met Gipsy op de trein voor een magisch avontuur naar Nachtland. Ze ontmoet er andere kinderen, vreemde en magische volwassenen en moet opdrachten tot een goed einde brengen om van haar nachtmerries verlost te raken. Durf jij in te stappen en mee op avontuur te gaan? Dan ben jij klaar om Nachtland te lezen.
De cover op zich is al magisch. Met zijn paarsblauwe tinten waan je je in de schemering vlak voor de nacht valt. Een mooie rode locomotief palmt bijna de gehele cover in en de titel lijkt uit de schoorsteen te stomen in grijstinten. “Volgende halte: Nachtland – Durf jij een ticket te kopen naar je ergste nachtmerrie?” Geef toe, je aandacht is getrokken!
Het boek is opgedeeld in 44 hele korte hoofdstukken, een verteller vertelt het verhaal. Mel Hartman schrijft vlot, beeldend en gedetailleerd, het taalgebruik is aangepast aan kinderen vanaf 9 jaar. Met vlotte zinnen, humor op maat van kinderen en personages waarmee je je gemakkelijk kunt identificeren is dit een verhaal dat kinderen zeker zal aanspreken! Je merkt dat de auteur zich goed kan inleven in hun leefwereld. De hoofdpersonages kunnen vrienden zijn door de herkenbare angsten, gevoelens, onzekerheden en dromen. De thema’s passen binnen de leefwereld van deze kinderen: nachtmerries, schaamte, dapper zijn, je angsten onder ogen durven zien, vrienden maken en samenwerken, je band met je ouders, je identiteit, de vriendschap met een huisdier…
Het hoofdthema van Nachtland is het klimaat en dan vooral de klimaatverandering.
“Kinderen zijn de toekomst! We kunnen de milieuproblemen niet door volwassenen laten oplossen, want dat vertikken ze hoe dan ook, of ze maken er een zootje van. Kinderen zijn altijd de betere generatie, degenen die daadwerkelijk actie willen ondernemen om een betere planeet te maken. Dat is altijd zo geweest, en daarom zijn jullie meer geschikt, meer dan welke volwassene dan ook.”
Het verhaal bevat een flinke dosis fantasie, aangevuld met weetjes uit de natuur, opdrachten die opgelost dienen te worden en spanning. Wat kun jij doen voor de natuur? Wat gebeurt er als we niet voor onze natuur zorgen? Mel Hartman heeft op een laagdrempelige manier een heel actueel thema in een fantasieverhaal verwerkt en dit zonder belerend te worden.
Nachtland is een boek dat jonge lezers alleen kunnen lezen, maar dat zeker ook interessant is om samen met mama en/of papa te lezen en daarna samen te praten over de klimaatverandering. Samen genieten van de magie van de Nachttrein en Nachtland. Ik raad het zeker aan!
Ben jij dapper genoeg om op de Nachttrein te stappen en je angst in de ogen te kijken? Dan is Nachtland echt iets voor jou! Stap in! Je gaat het je niet beklagen! Van mij krijgt deze magische reis alvast 4 sterren!
Ellen Boutsen
Boekencast
Genre: jeugdboek, 9+, fantasy
Uitgever: Hamley Books
ISBN: 9789464945928
Uitvoering: e-book
Uitgave: oktober 2025
Met dank aan uitgeverij Hamley Books voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.
Ellen Boutsen
Boekencast