Waanzinnig!

EllenBoekencast EllenBoekencast
4 apr 2026

Jimmy Cams (1979) woont samen met zijn vrouw Saskia en zijn 2 zonen, Keanu en Kenzo, in Heusden-Zolder, België.
Hij werkt als IT-manager, houdt van spannende verhalen en van lekker eten en drinken. Deze onderwerpen vind je dan ook terug in zijn boeken. Eerder schreef Cams Ooggetuige (2022), Uitverkorenen (2024) en Primeur (2025). Met Uitverkorenen had Cams mij helemaal overtuigd. Ik was dan ook ontzettend benieuwd naar zijn nieuwste creatie, Spiegelbeeld.

De vormgeving van Spiegelbeeld is van de hand van Designs by Lotte. En wat deed ze dat goed! De cover, in verschillende tinten donkerblauw, de naam van de auteur in felrood. Een raam waar licht door naar binnen valt. Het past schitterend bij het verhaal. De ondertitel belooft dat het spannend wordt: “De beste dekmantel is verleiding…”. Maar ook de binnenkant is volledig in lijn met het verhaal! Elke eerste pagina van een hoofdstuk is zwart met witte letters. De dagboekpagina’s zijn grijs en de tekst daarvan is cursief gedrukt. Het boek leeft, net als het huis dat erin voorkomt. Vind je dat deze recensent deze keer nogal vaag is in de beschrijvingen? Helaas gaat heel deze recensie zo verlopen. “Wat is dan het nut van deze recensie?”, hoor ik je denken. Wel ik wil graag vertellen hoe fantastisch dit boek is, waardoor je Spiegelbeeld echt moet lezen. Maar de inhoud zit zo knap in elkaar dat ik al snel met spoilers ga gooien en geloof me, dit is een boek dat je vanaf pagina 1 volledig zelf moet beleven.

Wat kan ik dan wel vertellen?

Spiegelbeeld vertelt het verhaal van Noah en Luna. Ze hebben samen een vervallen landhuis gekocht. Luna voelt zich vanaf de eerste stap over de drempel niet op haar gemak in dit huis. Het lijkt alsof het huis ogen heeft, alsof de muren fluisteren. Het huis lijkt te luisteren en te observeren. Van wie zijn de stemmen die weerklinken? Welk verleden draagt dit huis met zich mee? Wat is er gebeurd in dit huis waardoor het nog geen rust heeft gevonden? En welke geheimen dragen Luna en Noah met zich mee, die door dit huis terug naar boven dreigen te komen? Het antwoord op al deze vragen ontdek je in Spiegelbeeld.

Cams geeft je niet de tijd om achterover te leunen in je luie stoel en rustig in het verhaal te komen. Nee, je zit bijna onmiddellijk op het puntje van je stoel en springt er soms bijna uit. Niet omdat het bloed rijkelijk vloeit. Nee, omdat het haar op je armen vrij snel overeind staat, en dat blijft zo tot het boek uit is. Huiveringwekkend is het woord dat de lading het best dekt. Je kijkt regelmatig over je schouder om zeker te zijn dat er niemand achter je staat. Je ademhaling stokt, je hartslag versnelt.
De schrijfstijl van Cams is beeldend en gedetailleerd. Soms bijna filmisch. De lichamelijke sensaties en emoties zijn tastbaar. De spanning voelbaar. De zinnen soms poëtisch.

“Een ijskoude adem strijkt over mijn hals en blaast de woorden als een sneeuwstorm langs mijn nekwervels.”

Door dagboekfragmenten en sprongen in de tijd leer je Noah en Luna beter kennen. Het boek is opgedeeld in 3 delen. Elk deel is onderverdeeld in korte hoofdstukken die het leestempo nog meer verhogen. De naam van het personage dat tot je spreekt, vanuit het ik-perspectief, staat bovenaan de pagina.
Spiegelbeeld is een boek dat je opslokt, net als het huis waarin het verhaal zich afspeelt. Deze thriller heeft je in zijn macht en laat je niet meer los. Zelfs niet na de laatste punt. De auteur heeft je waar hij je hebben wil, gekluisterd aan zijn boek, in de macht van zijn woorden, meesterlijk en sluw. Hij speelt met je hoofd en doet je hersenen kraken. De spanningsboog staat voortdurend strak gespannen. En telkens als je denkt dat je weet hoe het in elkaar zit, zet Cams je op het verkeerde been door een nieuwe plottwist. Spiegelbeeld is een kluwen van leugens en waarheden. Van bedriegen en bedrogen worden.

En dan komt het einde, een fenomenaal einde! Ik ben benieuwd of jij dit ziet aankomen. Ik alvast niet. En dat maakt van Cams een meester en van mij de ondergeschikte die in zijn macht zat tot het boek uit was.

Ik moet je bij deze waarschuwen. Wanneer je in Spiegelbeeld begint te lezen verdwijnt de wereld rondom je en bestaat tijd niet meer. Enkel Noah, Luna en hun huis doen er nog toe.
Ik heb het boek verslonden. Of verslond het mij?
Het krijgt van mij 5 zeer verdiende sterren.

Ellen Boutsen
Boekencast

Genre: psychologische thriller
Uitgever: Phoenix Books
ISBN: 9789464789614
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 272
Uitgave: februari 2026

Met dank aan Phoenix Books (www.phoenixbooks.be) voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

Meer recensies van EllenBoekencast