Ik begrijp dit hoofdpersonage niet.

Els Lens Els Lens
21 mrt 2019

Isabel, een jonge Amerikaanse vrouw, reist naar haar oom en neef, die een mooi landgoed bewonen op het Engelse platteland.
Zij ontmoet daar verschillende mannen, die haar ten huwelijk vragen. Zij wijst ze allemaal resoluut af. Eén man, die al lang verliefd was op haar, reist haar zelfs vanuit Amerika achterna. Ook hij wordt afgewezen.
Wanneer haar oom sterft, erft Isabel een groot vermogen. Hierdoor is ze, als vrouw in de 19e eeuw, verzekerd van haar vrijheid.

Haar vrijgevochten Amerikaanse vriendin, een journaliste, komt ook naar Europa.
Ze reizen samen naar Rome, waar ze Isabels vrienden nog meermaals ontmoeten.

En dan verlooft zij zich plotseling met de oudere Gilbert Osmond, onbegrijpelijk voor de buitenwereld, want haar eerdere aanbidders waren veel “betere” mannen, socialer en met een hogere status, e.d.

Ik heb nergens in het boek kunnen ontdekken waarom Isabel zich in hemelsnaam wil binden aan Osmond, … en waarom ze de betere huwelijkskandidaten afwijst.
In het tweede deel schrijft Henry James dat zij ongelukkig is in dat huwelijk, maar waar blijkt dat dan uit?Waarom is zij ongelukkig?

Het begin en het einde van het boek lezen vlot. Maar het middenstuk is wel wat lang. Er komt dan nog een hele historie over de dochter van Osmond (Ja, hij heeft al een dochter uit een vroeger huwelijk) en over de enigszins rare mevrouw Merle.

Het boek telt 700 blzn.. Het had allemaal makkelijk verteld kunnen worden op 350 blzn.
Ik denk dat er veel tussen de regels moet gelezen worden, en dat ik wat heb gemist.
Ik heb absoluut geen hoogte gekregen van het hoofdpersonage.
Zij moet doorgaan voor zeer intelligent, maar op mij maakt zij niet zo'n intelligente indruk.

Op de achterflap staat: “James is een meester in het benadrukken van dat wat niet wordt gezegd.”

Er is ook een film gemaakt, naar dit boek, maar uit de besprekingen blijkt dat Isabel daar nog slechter uit de verf komt, helemaal niet als een intelligente vrijgevochten dame.

Meer recensies van Els Lens