Sterke vrouwen
Bloemen van steen is een historische roman. Ilaria Tuti vertelt het verhaal van de Draagsters van de Karnische Alpen. (Portatrici Carniche). Deze vrouwen hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij brachten voedsel, wapens en munitie de bergen in naar de Italiaanse soldaten die daar in de loopgravenoorlog met de Oostenrijkers verwikkeld waren en geen kant op konden. De vrouwen droegen de zware last in hun draagmanden en liepen op hun zelfgemaakte schoeisel over bijna onbegaanbare paden en door de sneeuw.
Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door Agata die elke ochtend de bergen in trekt, samen met een groep andere vrouwen. Biddend en zingend gaan ze naar boven. Zij krijgen hierdoor veel respect van zowel het Italiaanse als het Oostenrijkse leger. Omgeven door sluipschutters wagen zij immers elke dag hun leven. De last is zwaar en zij moeten zich vaak vastklampen aan de rotsen om niet om te vallen, net zoals de edelweiss dit doet. De edelweiss wordt ook wel de bloem van steen genoemd en hier verwijst de titel dan ook naar.