Een makkelijk te lezen historische roman

Els Els
22 mrt 2022

Een historische roman die zich makkelijk laat lezen. Drie vrouwen spelen de hoofdrol: Gertrude, Irma en Antonia die allemaal op een andere manier verbonden zijn met Beiersdorf, hèt bedrijf achter de merken Nivea en Labello.
Het verhaal begint in 1889 in Hamburg als Gertrude Oscar leert kennen en met wie ze gaat trouwen. Oscar is niet alleen apotheker en onderzoeker, maar ook ondernemer. Hij gaat het, later zo succesvolle, bedrijf beginnen.
Gertrude leer ik eerst kennen als een saaie persoonlijkheid. Niets dan goeds, geen slechte gedachten en een heel eerzaam meisje. Gelukkig komen later in het verhaal Irma en Antonia in beeld, die veel menselijker zijn en die het boek kleur geven. Irma is een rebelse kunstenares, die snel naar drank grijpt en wars is van het leven dat voor haar voorbestemd is. Antonia is een weduwe van een man die onderzoek heeft gedaan naar een geschikte lijmsoort voor pleisters. Antonia komt hierdoor in aanraking met Oscar en krijgt een baan aangeboden op de inpakafdeling. Dat is niet de baan die Antonia wil en ondanks tegenwerking lukt het haar toch om promotie te maken.
Antonia en Irma zijn de kleurrijke figuren in dit boek. Gertrude is vooral de bindende factor tussen hen drieën.
Er komen nog twee vervolgboeken over de vrouwen van Beiersdorf en daar kan ik me zeker wel op verheugen.

Meer recensies van Els