Beklemmend, maar prachtig meeslepend verhaal
In Barsten lezen we over Sari die opgroeit in de jaren zestig in een conservatief Zeeuws kustdorpje. Al snel kom je erachter dat haar vader erg autoritair is en de regels thuis uitmaakt. Moeder volgt hem zwijgzaam en ook Sari’s ‘perfecte’ zus gedraagt zich keurig, trouwt op jonge leeftijd en stort zich op haar eigen huishouden. Als Sari per ongeluk zwanger raakt zijn haar ouders in alle staten: de schande is groot en de zwangerschap moet absoluut verzwegen worden in het dorp. Al snel wordt er een ‘oplossing’ bedacht voor het kindje, waarin Sari totaal geen inspraak in heeft.
De manier waarop Sari haar kindje moet afstaan is verschrikkelijk. Maar dit geeft een goed beeld van hoe ongehuwde vrouwen in die tijd behandeld werden: ongetrouwde moeders werden vaak gedwongen hun kind af te staan en elk contact tussen moeder en kind werd verbroken. Ongetrouwde vrouwen hadden minder rechten dan bijvoorbeeld weduwen met jonge kinderen, en werden vaak ook niet geïnformeerd over de rechten die ze wél hadden.
Marlies Allewijn weet de beklemmende sfeer zeer goed te omschrijven. Je wilt zo graag tegen Sari schreeuwen dat ze voor zichzelf – en haar kind – op moet komen. Een groot gevoel van oneerlijkheid en afschuw speelt de boventoon in het eerste deel van het verhaal. Wat een wereld van verschil – nog niet eens zo lang geleden!
Sari besluit naar Amsterdam te vluchten omdat de situatie voor haar ondraaglijk wordt thuis in Zeeland. Hier zie je Sari groeien van een naïef, jong meisje dat veel leed is aangedaan naar een sterke en zelfstandige jonge vrouw die eindelijk haar eigen keuzes durft te maken. Ze komt in een hele andere wereld terecht – de tegenstelling is erg leuk om te lezen. Ze valt middenin de actievoerende en protesterende studenten, krakers, dolle mina’s en de opkomst van de vrouwenrechten. Een geschiedenislesje zit er dus ook in, absoluut een interessante tijd! Achterin het boek staat een lijst met bronnen en (kijk)tips die je nog een beter beeld geven van de tijd in de jaren ’60 en ’70.
Absoluut een mooie maar tegelijkertijd hele verdrietige historische roman, geïnspireerd op de jaren zestig. Het leest gemakkelijk weg vanuit het gezichtspunt van Sari en Allewijn weet veel medeleven op te roepen. Een ander perspectief was zeker ook interessant geweest, wellicht van haar strenge moeder of zus, maar miste ik niet. Barsten is een prachtig, beklemmend en meeslepend verhaal dat je van begin tot eind in zijn greep heeft! Leuke toevoeging: elk hoofdstuk begint met een bekend nummer uit de sixties of seventies!