Aanrader
Met een vleugje citroen is het vervolg op ‘Citroen op de taart’ geschreven door Mirjam Mieserius. Eindelijk was het dan zover om het vervolg te lezen op het fantastische debuut van Mirjam. Zij heeft met dit verhaal een prachtig vervolg geschreven die opnieuw menig lezersharten zal veroveren. Wat was het fijn om terug te komen in Frankrijk bij Gilles en Maria, die het niet gemakkelijk krijgen. Maria haar zus Daniëlle weet namelijk nogal wat roet in het eten te gooien.
In ‘Met een vleugje citroen’ gaat het leven van Gilles en Maria weer verder. Maria geniet erg van het leven in Zuid-Frankrijk en is nog steeds smoorverliefd op Gilles. Haar tweede kookboek ligt klaar om uitgegeven te worden en samen met Gilles heeft ze een grote cateringklus naar binnen gesleept voor een 25 jarig huwelijksfeest die al hun tijd in beslag neemt. Maar dan staat plotseling Daniëlle, de zus van Maria onverwachts voor de deur. Wanneer de zussen weer herenigd zijn, blijkt dat Daniëlle niet voor de gezelligheid komt. Er is duidelijk iets met haar aan de hand, waardoor ze niet alleen de cateringklus in de war dreigt te schoppen, maar ook in de relatie tussen Gilles en Maria aan het wroeten is. En wanneer dat nog niet genoeg is, staat ook ineens de ex van Maria plotseling voor haar neus. En hij blijkt niet voor niets te zijn gekomen.
Wat was het weer een genot om een boek van Mirjam Mieserius te lezen. Al vanaf de eerste bladzijde zit je gelijk weer goed in het verhaal en voelt het als thuiskomen bij Gilles en Maria. Je geniet van de liefde tussen die twee, maar dan komt Daniëlle om de hoek kijken. Het blijkt dat zij niet een lieverdje is en als lezer krijg je een beetje een hekel aan haar. Het lijkt wel alsof zij met opzet de relatie tussen Gilles en Maria zit te dwarsbomen.
Gaandeweg het verhaal kom je erachter waarom zij zo onaardig doet tegen iedereen en begin je iets meer begrip voor haar te krijgen. Het gehele verhaal draait om de cateringklus en hierdoor zul je zeker honger gaan krijgen tijdens het lezen. Het is dan ook aan te raden om iets lekkers alvast klaar te zetten voor tijdens of na het lezen. Want het water loopt je telkens in de mond door al die verrukkelijke gerechten.
En niet vergeten om te benoemen is die allerliefste Coco, de kat van Gilles en Maria. Die vanaf het begin jouw hart weer gaat veroveren met zijn charmes. Mirjam Mieserius heeft met dit verhaal weer een prachtige feelgood weten neer te zetten, die kort maar krachtig is. En al zegt ze zelf dat met dit deel het verhaal van Gilles en Maria wel geschreven is, hoop ik stiekem dat we nog eens terug kunnen keren naar Zuid-Frankrijk, want ik wil nog lang geen afscheid nemen van deze twee geweldige personages.
Deze recensie is eerder verschenen op Femleest