De dorpsdokter
De dorpsdokter geschreven door Felicia Otten is een prachtige roman die zich afspeelt in de jaren 50. Het is heel realistisch geschreven waardoor het verhaal ook echt bij je binnenkomt. Maar ook een verhaal waar je maar moeilijk mee kunt stoppen. Je leeft zo mee met de personages, dat je het boek het liefst in een ruk uit wil lezen. Waarna je verlangend uit kijkt naar deel twee.
In ‘De dorpsdokter’ volgen we de jonge arts Thea Graven. Wanneer ze assisteert bij een operatie is ze getuige van een fatale fout van de hoofdchirurg. Hiervoor doet ze dan ook aangifte, alleen gelooft niemand haar en krijgt ze zelfs ontslag. Ze vlucht naar haar familie. Waar haar zussen haar met open armen ontvangen, is haar vader daar niet zo van gediend. Als ze een advertentie ziet staan die vlakbij haar zussen is, twijfelt ze geen moment en gaat ze solliciteren. Maar de dorpelingen zien haar liever zo snel mogelijk weer vertrekken en vertrouwen haar dan ook niet zomaar. Haar nieuwe baas Georg is een erg goede arts, maar ook een stug persoon. Ondanks alle tegenslagen doet Thea er alles aan om de dorpelingen om haar vinger te winden. Ze voelt zich steeds meer thuis in het dorp die steeds meer geheimen loslaat naarmate ze er langer is.
Al vanaf de eerste bladzijde word je het verhaal ingetrokken en krijg je gelijk te maken met het heftige doktersleven van Thea. Zowel het eerste als alle opvolgende problemen waar een arts mee te maken krijgt zijn heel realistisch neergezet. Deze waren dan ook heel boeiend om te lezen, al moet je hier wel van houden. Aangezien het hoofdpersonage dokter is, krijg je hier natuurlijk veel mee te maken tijdens het lezen.
Thea krijgt het niet gemakkelijk in het dorp, maar weet zich goed te redden. Ze is een hele sterke vrouw en heeft haar woordje dan ook altijd wel klaar. Ondanks het stugge personage van Georg probeert hij haar wel te helpen waar nodig. Allebei deze personages krijgen dan ook een plekje in je hart tijdens het lezen.
Mocht je benieuwd zijn naar het doktersleven van een vrouw in begin jaren 50, dan is dit een hele grote aanrader om te lezen. Zodra je begint met lezen vergeet je de wereld om je heen en word je meegetrokken in het hectische leven van Thea. Want naast het dorpse leven als arts, krijgt ze met nog veel meer te maken. Maar dat kun je beter zelf gaan ontdekken in deze prachtige roman. Ik kijk al met smart uit naar het tweede deel.
Deze recensie is eerder verschenen op Femleest